Een van de grootste uitdagingen voor een naaste met de zorg voor iemand met angst- en/of dwangklachten is het stellen van grenzen. We zijn zo geneigd de ander te helpen, wanneer diegene in nood is, dat het onnatuurlijk voelt om iets anders te doen. Toch is het belangrijk om een grens te stellen voor jezelf en voor de ander. Op maandag 22 mei 2023 is er een thema-avond voor naasten.

Wanneer je partner, zoon, dochter, zus, broer, vader of moeder last heeft van psychische klachten, heeft dit invloed op jouw leven en op jullie relatie. Het kan lastig zijn jezelf staande te houden naast de zorg voor de ander. Goed voor jezelf zorgen is dan erg belangrijk. Dat betekent af en toe uit de situatie stappen, afstand nemen en iets voor jezelf doen.

Grenzen voor de ander

Ook voor je kind of partner met angst of dwang is het belangrijk dat jij je grenzen aangeeft. Voor hen ben jij het referentiekader. Als je mee gaat doen met bijvoorbeeld situaties vermijden, handen wassen, of de ander ontlasten, bevestig je daarmee de angst of dwang.

Wanneer beweeg je mee? Waar ligt jouw grens? En hoe geef je deze aan?

Dit zijn vragen waar we op tijdens de thema-avond voor naasten op in gaan. Het is een avond waarin we veel met elkaar in gesprek gaan. Er zal wat theorie uitgelegd worden en verder kunnen we vooral van elkaar leren. Deze avond wordt begeleid door ervaringsdeskundige Ellemieke. Via de website vindt je meer informatie en kun je je opgeven.

Thema-avond naasten 22 mei 2023 van 19.00 tot 20.30 uur

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *