Voorlichting over angst, dwang en fobie
We geven op een laagdrempelige manier voorlichting over angst, dwang en fobie. Met voorlichting ondersteunen we mensen bij het signaleren van en omgaan met angst- en dwangklachten. Het doel is om perspectief te bieden voor hulp en verbetering van leefkwaliteit voor mensen met dergelijke psychische klachten.
´In de afgelopen jaren hebben wij al bij 50 scholen, GGZ instellingen en vrijwilligers organisaties voorlichting mogen geven, we bereiken zo meer dan 750 mensen per jaar´
Ervaringsdeskundig team
Ons team bestaat uit 17 enthousiaste ervaringsdeskundigen. Een ervaringsdeskundige is iemand die op basis van persoonlijke en collectieve ervaringskennis in staat is deze kennis te delen met anderen. Onze voorlichters hebben zelf ervaring met angst- en/of dwangklachten. We zijn allen tot ervaringsdeskundige opgeleide vrijwilligers.
Programma
Een voorlichting bij ons bestaat niet alleen uit luisteren. We gaan ook graag met mensen in gesprek en bespreken dan waar zij in de praktijk mee te maken krijgen. In een standaard voorlichting van 60 tot 90 minuten besteden we aandacht aan de volgende onderwerpen:
- Wat is angst, dwang en fobie?
- Wanneer spreken we van een stoornis?
- Wat zijn de meest voorkomende angst- en dwangstoornissen?
- Hoe herken je het bij jezelf en bij een ander?
- Wat kun je eraan doen?
- Het ervaringsverhaal van de aanwezige ervaringsdeskundigen
- Wat doet de ADF stichting?
Wil je graag meer verdieping in de voorlichting, een specifiek onderwerp bespreken of voorlichting in het Engels? Ook dat is natuurlijk bespreekbaar.
Wat zeggen anderen over onze voorlichting:
“Het was fijn om te ervaren hoe iedereen vanuit vertrouwen zijn of haar verhaal vertelde en men elkaar serieus nam. Hier en daar vloeide een traan, een traan van herkenning en erkenning. Onze vrijwilligers gingen huiswaarts met een rugzak met tools om haar of zijn maatje beter te begrijpen of toch een stukje op weg te helpen.”
Margreet van Kolck, Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (Vriendschap op maat project)
“De voorlichting is een waardevolle aanvulling binnen het MBO-onderwijs. De kracht van een persoonlijk verhaal gekoppeld aan wat angst en dwang is en wat het met je doet is erg leerzaam voor studenten. Het positieve verhaal van herstel, waardoor je leeft met een angststoornis en niet de angststoornis bent, is een hoopvolle boodschap. Ik ben er van overtuigt dat deze gastles er toe heeft bijgedragen dat de studenten met nog meer begrip en empathie hun cliënten benaderen.”
Docent MBO, Koning Willem I College Den Bosch
“Ik raad iedereen aan om de ADF stichting uit te nodigen als je meer kennis en verdieping over angst dwang en fobie wilt ontvangen. Je krijgt een hoop kwaliteit, kennis en kunde op een fantastische manier aangereikt. Je merkt aan alles dat het allemaal vakmensen zijn die heel goed weten waar ze over praten. Het was voor ons allen een verrijking om ze te mogen leren kennen.” Lees verder.
Andy Laverman, RIWB KlAM de Baron, team ambulante hulpverleners jong-volwassenen
“Het was een inspirerende bijeenkomst. De persoonlijke verhalen helpen ons beter te begrijpen waar mensen met angst voor hiv of andere soa’s tegen aanlopen. Zo kunnen we mensen die problemen hebben met angst, ook beter op weg helpen bij het vinden van goede hulp.”
Sense / Aids Soa Infolijn, Soa Aids Nederland
Meer weten?
We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Vraag een offerte aan via onderstaande contactformulier of bel direct naar Ellemieke Hemmers: 0642650536.