Lieve iedereen,

De winter is voorbij. De donkerde maanden liggen achter ons, alles staat in bloei, de vogeltjes fluiten en het blijft weer langer licht. Het is lente! Persoonlijk vind ik dit het fijnste seizoen. Een seizoen waarin ik creatiever ben en meer levensenergie heb.

Zij zwakker, ik sterker

Wat ben ik druk met heel veel verschillende activiteiten. Allemaal enorm leerzaam. Mijn angstmonsters worden zwakker en ik word sterker. Heel fijn natuurlijk, maar het heeft ook een keerzijde. Het vraagt veel van me. Mijn energie is snel op. Onrust en angst liggen op de loer. Het stormt regelmatig in mijn hoofd en in mijn lichaam. Het zijn de angstmonsters die van zich laten horen. Ze zijn niet blij, want ik luister niet meer altijd naar wat ze van mij vragen: “Thuisblijven en niks doen!”

Tja… dat is geen leven, dus heb ik geen andere keus dan om dwars door de storm heen te gaan. Zonder regenpak, paraplu, schuilplaatsen, of droge kleren. Ik neem de weg dwars door de storm heen.

Wilskracht

Ik sport fanatiek, elke week flinke spierpijn. Ik volg een cursus, omdat ik later graag mijn ervaringen wil delen als ervaringsdeskundige. Daarnaast volg ik een traject om weer aan het werk te komen en ik heb ook nog een coach met wie ik mijn zware exposures deel. Ik doe het allemaal met een enorme hoeveelheid wilskracht, omdat MIJN wensen en doelen mij meer waard zijn dan dat wat mijn angstmonsters willen. Vooraf aan mijn activiteit voel ik vaak een enorme weerstand. De angst in mij schreeuwt het uit. Ik hoef er niet naar te luisteren, maar ik voel het door mijn hele lichaam. De laatste tijd speelt mijn hypochondrie weer enorm op. Dit is iets waar ik nog veel moeite mee heb, waardoor het flink gaat stormen in mij.

Storm in huis

Op dit moment hebben we thuis ook een flinke storm. Onze ene kat heeft de andere kat verstoten. En dit is behalve enorm verdrietig ook een aanslag op ons. We moeten dit oplossen en daar zijn we druk mee bezig. Dat ik naast mijn activiteiten buiten de deur thuis ook volledig aan moet staan, zorgt voor de nodige onrust, daarnaast zie ik ook dat het me lukt, hoe zwaar het ook is.

Je weet pas hoe sterk je bent als sterk zijn de enige keuze is die je hebt!

Hersteltijd

Ik zie wat ik allemaal heb bereikt en wat voor bergen ik iedere dag weer verzet. Wat kan ik enorm enthousiast worden van de activiteiten die lukken ondanks de prijs die ik ervoor betaal. Die trotsheid laat de zon in mij schijnen.

Een belangrijk leerpunt voor mij is om na iedere exposure hersteltijd in te lassen. Ik sla hersteltijd nog wel eens over, terwijl ik weet dat juist hersteltijd het belangrijkste onderdeel is van de exposure. Na een activiteit is de storm namelijk nog niet gaan liggen. Het is dan heel belangrijk dat ik de tijd neem om te herstellen. Ik doe dat het liefst met een puzzel, boek of een leuke serie. Juist de hersteltijd zorgt voor het besef dat ik de storm nodig heb gehad om te kunnen bloeien. Zonder storm geen lente!

Liefs, Frederike

 

Frederike (32 jaar) schrijft voor de Angst Dwang en Fobie stichting columns over haar angst- en paniekstoornis en hoe die haar leven beïnvloeden. Ze woont samen met haar man en hun twee katten, die haar steun en toeverlaat zijn. Haar wens is om het taboe op psychische stoornissen te doorbreken.

3 antwoorden
 1. Marlies van Leeuwen
  Marlies van Leeuwen zegt:

  Heey Frederike,
  Wat heb je dat bijzonder mooi en begrijpelijk opgeschreven. Ik vind het ontzettend dapper dat je de strijd elke dag weer aangaat. Ik ben enorm trots op je dat je dit durft te delen.
  Het erover schrijven is voor jou misschien een deel verwerking, maar voor een ander een stuk herkenning, dus blijf dit vooral doen.????????????

  Beantwoorden
  • Frederike
   Frederike zegt:

   Hoi Marlies,
   Wat een lieve woorden! Het raakt me!
   Enorm dank! En ik ga er zeker mee verder. Mijn volgende column is al bijna klaar 🙂
   Liefs, Frederike

   Beantwoorden
 2. Marlies van Leeuwen
  Marlies van Leeuwen zegt:

  Heey Frederike,
  Wat heb je dat bijzonder mooi en begrijpelijk opgeschreven. Ik vind het ontzettend dapper dat je de strijd elke dag weer aangaat. Ik ben enorm trots op je dat je dit durft te delen.
  Het erover schrijven is voor jou misschien een deel verwerking, maar voor een ander een stuk herkenning, dus blijf dit vooral doen.????????????

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *