Het is weer eens zo ver. Mijn benen trillen hevig, mijn hart gaat te keer alsof ik de marathon aan het rennen ben en mijn maag verkrampt zich. En dat is allemaal jouw schuld! Er gaat geen dag voorbij dat je niet aanwezig bent. Je bent er dag en nacht en je maakt mijn leven ontzettend moeilijk, zwaar en pittig. Daarnaast ontneem je mij de kans om wensen en dromen na te jagen.

Het is elke dag een zoektocht naar wat ik wel kan en mag doen van jou en wat niet. Ik wil je te vriend houden, want ik weet hoe je te keer kan gaan als ik mij niet aan jouw grenzen en regels houd. Het lukt je zelfs om mij lichamelijk kapot te maken waardoor er dagen zijn dat ik amper mijn bed uit kan komen.
Daardoor kan ik je soms wel achter het behang plakken! Ik heb al vele psychologen gesmeekt om mij te helpen van jou af te komen. Ondertussen ben ik er wel achter dat ik je nooit kwijt zal raken en dat ik mijn verdere leven met jou voort moet zetten.

Therapie

Uit alle therapieën die ik tot op heden heb gehad, heb ik geleerd dat jij mij wilt beschermen tegen de gevaren in de wereld. Je doet je werkzaamheden alleen veel te goed. Je staat te scherp afgesteld waardoor je bij de kleinste dingen al aan de noodrem trekt.

Dankbaarheid

Ik moet je dus eigenlijk dankbaar zijn dat je je werkzaamheden goed uitvoert, want daardoor zorg jij dat ik in leven blijf. Al vind ik het wel erg hoog gegrepen om jou dankbaar te zijn, je hebt mij tenslotte veel verdriet gedaan. Het voelt ontzettend dubbel, want er zijn zo veel dingen in het leven waar ik zo extreem naar verlang, maar waarbij jij alleen al als ik eraan denk alle alarmbellen in mijn hoofd en lichaam laat rinkelen. Het liefst nog met toeters en bellen erbij om het nog geloofwaardiger te maken.

Team

Zullen we samen opzoek naar een middenweg? Jij zou mij best wat meer mogen vertrouwen dat wat ik doe niet gevaarlijk is en ik zou liever tegen je kunnen zijn waardoor wij een team vormen. Laten we dit als doel stellen voor de aankomende tijd. Gun mij de dingen waar ik naar verlang en ik zal jou met liefde gaan behandelen. Ik geloof er in dat ons leven er dan een stuk mooier uitziet.

Een angststoornis bestrijd je niet met vechten maar met liefde (voor jezelf).
Omarm je kwetsbaarheid!

Liefs, Frederike

Frederike (31 jaar) schrijft voor de Angst Dwang en Fobie stichting columns over haar angst- en paniekstoornis en hoe die haar leven beïnvloeden. Ze woont samen met haar man en hun twee katten, die haar steun en toeverlaat zijn. Haar wens is om het taboe op psychische stoornissen te doorbreken. 

12 antwoorden
 1. Ineke van der Veek
  Ineke van der Veek zegt:

  Lieve Frederike,
  Je eindigt zo mooi… de 2 laatste zinnen zijn
  volgens mij ook de beste manier om je angst een plekje te geven en te accepteren.
  ….(Een angststoornis bestrijd je niet met vechten maar met liefde (voor jezelf).
  Omarm je kwetsbaarheid!) …
  Liefs,
  Ineke

  Beantwoorden
 2. Brit
  Brit zegt:

  Mooi geschreven,heb er ook veel last van,en zou zo graag een psychiater willen die gespecialiseerd was in angsten voor medicatie word er stapel gek van,Ohh help😭😭😭😭😭

  Beantwoorden
 3. Lana
  Lana zegt:

  Tranen wellen op als ik je verhaal lees, zo herkenbaar… tegelijkertijd ook troostend want je bent niet alleen… het is heel mooi geschreven en inderdaad, we moeten een liefdevolle relatie trachten op te bouwen met ons ´angstmonster´. Acceptatie kan ons rust en tijd geven om meer naar onze waarden te kunnen leven.

  Beantwoorden
 4. Vie
  Vie zegt:

  Ach, hoe herkenbaar. Ik heb een prachtig leven met 2 kinderen, een geweldige man, genoeg geld en toch word ik elke ochtend naast het angstmonster wakker. Verlamd vanuit de twilightzone zeker bij de gedachte dat dit erfelijk kan zijn en ik ook tekenen bij mijn dochter zie… Als we vriendjes weten wordt de dag ook mooi. Of misschien wel JUIST mooi, omdat ik ook juist heel vaak het mooie opzoek en weet te vinden. God gun haar dat mijn dochter hier nog beter in word. Dat we met zijn allen hier beter in worden.

  Dank je wel voor je brief en Laat het voor je werken Frederike, succes met ‘teaming’!l

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *