De Favorieten van Marian Mudder

Actrice, schrijfster en therapeut Marian Mudder(1958) vertelt in de zomereditie van Vizier over haar gevecht met angsten. Hier geeft ze haar favorieten:

Boek

“Bidden wij voor Owen Meany van John Irving. Toen ik dat boek uit had was ik een paar dagen van slag omdat het zo’n indruk maakte. Het hoofdpersonage in de roman vertelt over een jeugdvriend van hem, iemand met een dwangneurose. Aan het eind van het boek blijkt dat die dwangneurose ook iets heel goeds brengt. Ik krijg weer kippenvel als ik er nu aan denk. Echt een prachtig boek en een hoopvol verhaal.

Serie

“The Blue Eye Samurai, een prachtige animatieserie op Netflix. Een beetje een Kill Bill-achtig verhaal dat zich afspeelt in het Kyoto van rond 1800 over een vrouwelijke samurai die de moordenaars van haar moeder wil wreken. Ze is volstrekt onbevreesd, ze kan iedereen aan. Heerlijk om te kijken wanneer je weet wat een angststoornis is!

Geheim genoegen

“Daar doe ik eigenlijk niet aan. Ik voel me nooit schuldig meer over iets. Als je iets leuk vindt, vind je het toch gewoon leuk? Waarom zou je je daarvoor schamen?! Ik heb bijvoorbeeld suiker zoveel mogelijk uit mijn dieet geschrapt, maar ik ga me echt wel eens te buiten aan een heel goed taartje. Het vlees is zwak!”

Ontspanning

“Floaten, dus drijven in een afgesloten tank – je moet niet claustrofobisch zijn – met heel zout water op lichaamstemperatuur. Ik doe dat al 25 jaar en vind het nog steeds de ultieme ontspanning. Door dat drijven voel ik me heel erg gedragen, je zweeft eigenlijk, al mijn spieren ontspannen zich. Nog ultiemer vind ik het om me daarna te laten masseren. Daarna ben ik zo ontspannen en vrij van gedachten dat ik eigenlijk naar huis gedragen moet worden.” (lacht)

Levensmotto

“Word wie je hebt gemist in je leven. Dus ga voor jezelf zorgen zoals er voor jou gezorgd had moeten worden.”

Het hele interview met Marian is te lezen in ons tijdschrift Vizier. Vrienden van de ADF stichting krijgen dit gratis thuis gestuurd. Wil jij ook Vriend van ADF worden= Klik dan HIER voor meer informatie.

 

Een beetje (ver)dwaalangst

Op het moment van schrijven zit ik in onze oude camperbus op een duincamping vlakbij het Noordzeestrand op Ameland. De schemering valt in. Buiten zitten jonge konijntjes achter elkaar aan. Af en toe duikt er een fazant op vanuit het helmgras. Er heerst een serene rust. We zijn de enigen op het kampeerveldje. Ons hondje Avi ligt met haar warme kopje op mijn voeten, uitgeteld van een lange avondwandeling. De koffie staat te pruttelen. Ik kan hier intens van genieten. Ondertussen volgt mijn partner in een nabijgelegen dorpje het eerste deel van haar meerdaagse Reiki vervolgcursus. Dat is ook de reden waarom we hier zijn. Mijn plan is om hier een beetje te schrijven, te lezen en er met onze hond op uit te trekken. En dat laatste vind ik best een beetje spannend. Lees meer

Datum: 31 mei 2024
Tijd: 09:30 – 16:30
Locatie: Congres- en Zalencentrum Antropia, Driebergen

BINNENKORT VOLGT HIER EEN VERSLAG

 

ADF jubileum congres

 

 

Foto van Frederike

…Mijn persoonlijkste column tot nu toe! Het onderwerp en de boodschap van deze column is precies dat waar ik zelf de afgelopen jaren naar opzoek ben geweest en het niet heb gevonden. Hoogtijd om daar zelf verandering in te brengen, want wie weet ben of ken jij wel iemand die deze worsteling, angst en verdriet met mij deelt. Lees meer

NedKAD en OCDnet organiseren een lunchwebinarreeks in 2023-2024. Op 16 mei 2024 van 12.00 tot 13.00 uur is het derde en laatste webinar gepland over Not Just Right Experiences, het verband met OCS en behandelmogelijkheden. Lees meer

Treinangst

Onlangs had ik met iemand afgesproken om een bekende Veluwe route te lopen. We hadden dat al eens eerder gedaan en elkaar toen bij het station Dieren (het officiële vertrekpunt van deze NS-route) ontmoet. Ik was destijds vanuit mijn woonplaats met de trein naar dit vertrek punt gegaan. Op dat moment leverde dat geen problemen op met betrekking tot mijn reisangst. In een eerdere column schreef ik al over mijn angst om te reizen met de trein. (https://adfstichting.nl/2022/04/22/angstleven-1/).

Mijn vorige treinreis naar Dieren was zonder problemen verlopen door een minimale bezetting van het aantal medereizigers en het vooruitzicht van een redelijk korte rit. Ik besloot daarom ook nu met de trein te gaan. Lees meer

Trigger warning: in deze column komen stukken over de dood voor

Zoals jullie weten is schrijven datgene wat ik het liefste doe. Eigenlijk was ik al veel eerder van plan om weer een column te schrijven, maar door verdrietige omstandigheden in mijn privéleven eind vorig jaar kwam het maar niet van de grond. Ik verloor een oom op wie ik erg was gesteld en van wie ik niet goed afscheid heb kunnen nemen. Daarnaast moesten we afscheid nemen van een van onze geliefde schaapjes. Het andere schaapje bleek ook ernstig ziek en de kans was heel groot dat we haar ook zouden kwijtraken. Ik voelde me machteloos en had het gevoel dat er een mantel van somberheid om mij heen gedrapeerd zat, die ik maar niet kon uittrekken. Lees meer

In de afgelopen jaren is digitale technologie steeds meer een onderdeel geworden van ons leven. Zo ook in de zorg en relevant voor angst -en dwangklachten: de GGZ. Juist als fysiek naar een locatie gaan een te hoge drempel is, kan deze vorm van behandelen een uitkomst bieden. Het kan ook makkelijker te combineren zijn met je werk of er kunnen andere redenen zijn waarom digitale zorg beter bij je past (reizen, verhuizen, geen passend behandelaanbod in de regio). Het is alleen nog niet voor iedereen duidelijk hoe een volledig online vormgegeven behandeling eruitziet en hoe/of het werkt. Als je hier meer over wil weten, dan is deze thema-avond wellicht iets voor jou! 

Bobbi Lynn Schemering Reelfs werkt als masterpsycholoog bij GGZ Hulp Online. Dit is de volledig digitale poli van GGZ Centraal die bovenregionaal zorg verleent. Tijdens deze thema-avond zal zij meer vertellen over hoe GGZ Hulp Online angst -en dwangklachten behandeld. Daarna is er voldoende ruimte om in gesprek te gaan en vragen te stellen. 

Op woensdag 10 april 2024 organiseren we een online thema-avond van 19.30 tot 21.00 uur over deze vorm van digitale hulpverlening. De kosten voor deze avond bedragen €5. Vrienden van de ADF stichting en NHS kunnen gratis deelnemen. Inschrijven kan via deze link:

Thema-avond GGZ online hulp

Op 15 februari 2024 van 19:30 tot 21.00 uur houdt de Nederlandse Hyperventilatie Stichting samen met Dr. Joost van den Aardweg en Drs. Ed Berretty een interessante avond over hyperventilatie. Deze thema-avond zal ONLINE plaatsvinden via ZOOM.
Allerlei vragen komen aanbod, zoals: Hoe ontstaat hyperventilatie? Wat gebeurt er in je lijf? Wat helpt je om hyperventilatie te verminderen? Er is ook gelegenheid om zelf vragen te stellen.
Geef je op via de website: Thema-avond Hyperventilatie
Kosten: €5. De avond is GRATIS voor Vrienden van NHS en de ADF stichting.
Als je al Vriend bent, log dan eerst in om je gratis aan te kunnen melden.
Wil je Vriend worden van NHS of ADF? Klik dan op een van onderstaande links:

We gaan weer starten met Mindfulness! In samenwerking met de ADF Stichting geeft Edward Maitimo workshops en trainingen. Mindfulness kan mensen met angst en/of dwang helpen om met hun klachten om te gaan. De 8 weekse training zal starten op donderdag 22 februari 2024. Wil je eerst weten of Mindfulness iets voor jou is? Dan kun je ook meedoen met de gratis introductieles op donderdag 8 of 15 februari 2024. Lees meer