Lotgenotencontact
In het dagelijks leven kan het lastig zijn om te leven met angst en/of dwang. Het delen van je persoonlijke ervaringen met hierover kan enorm waardevol en leerzaam zijn. Via lotgenotencontact bieden we een veilige plek, waar je open kunt praten met mensen die je begrijpen, omdat ze weten hoe het is.
Bij de ADF stichting bieden we diverse vormen van lotgenotencontact aan. Denk hierbij aan lotgenotengroepen, wandelingen en online lotgenotencontact. Er zijn groepen voor mensen met angstklachten, met dwangklachten en zogenoemde combinatiegroepen.
Tip! Een deel van de kosten wordt misschien vanuit je (aanvullende) zorgverzekering vergoed. Check dit bij je verzekeraar.
Activiteiten
Regels en afspraken
Voor de veiligheid en het vertrouwen in de groep is het belangrijk om regels op te stellen en afspraken te maken. Voor deelname aan lotgenotencontact dien je je te houden aan de Algemene voorwaarden lotgenotenbijeenkomsten en aan de afspraken die je maakt in de groep. In de basis komt dat op het volgende neer:
Omgangsregels voor lotgenotencontact
- Voel je vrij om te kiezen wat je wel en niet deelt.
- Alles wat besproken wordt is vertrouwelijk en deel je niet met andere mensen buiten de groep.
- We bieden elkaar een luisterend oor en stellen vragen.
- Emoties delen mag, het kan enorm opluchten.
- Tips geven mag, als daarom gevraagd wordt. Geef geen ongevraagd advies.
- Gebruik een ‘ik-boodschap’, bijvoorbeeld: ‘Het hielp mij toen om…’ ‘Ik voelde me… hoe is dat voor jou?’
- Er mag ook gelachen worden, we lachen met elkaar en niet om elkaar.
- We gaan respectvol met elkaar om.
NB: het is verboden om geluid- of beeldopnames te maken en te delen. Het gebruik van alcohol en drugs voor of tijdens een bijeenkomst is niet toegestaan. Ook geen alcoholvrije drank, het kan een trigger zijn voor mensen met een verslaving.
Lotgenotenbegeleiders
Onze vrijwilligers werken hard om lotgenotencontact zo fijn mogelijk te laten verlopen. Zij volgen regelmatig training en intervisie om hun vaardigheden voor het begeleiden van de groep te verbeteren. De lotgenotenbegeleiders houden zich bij het begeleiden van de lotgenotengroep aan het Reglement voor Lotgenotenbegeleiders. Heb jij interesse om ook lotgenotenbegeleider te worden bij de ADF stichting? Mail dan je CV en motivatie naar: lotgenotencontact@adfstichting.nl.
Aanvullend op behandeling
Lotgenotencontact is geen therapie, we zijn geen behandelaren. Lotgenotencontact kan een belangrijke rol spelen in jouw leven, mogelijk naast je behandeling. Heb je net een therapie achter de rug en heb je even geen begeleiding? Dan zijn de lotgenotenbijeenkomsten zeker een aanrader. Veel deelnemers geven na afloop aan dat het ze helpt om door te gaan met de dingen die ze geleerd hebben in hun eerdere behandeling. Zo zorgen ze dat de angst niet weer de baas wordt in hun leven.