Operatie voor mensen met dwangstoornis te onbekend: ‘Ik ben een ander mens’ kopt RTL nieuws

Sinds 2005 wordt bij het UMC in Amsterdam diepe hersenstimulatie (DBS) uitgevoerd bij patiënten met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Zelfs met de best beschikbare behandelingen (een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie) is er een kleine groep van patiënten met OCS die ernstige dwangklachten blijft houden.

De resultaten van een hersenoperatie met Deep Brain Stimulation (DBS) bij mensen met een dwangstoornis blijken net zo veelbelovend als die voor parkinsonpatiënten. Toch verwijzen huisartsen en psychiaters mensen met ernstige dwangklachten nauwelijks door voor diepe hersenstimulatie.

Bij ruim 60% van de mensen met een ernstige dwangstoornis die een hersenoperatie ondergingen namen hun klachten blijvend af. Ondanks deze goede resultaten is de behandeling met Deep Brain Stimulation wereldwijd bij slechts 300 patiënten uitgevoerd. Terwijl de ingreep bij parkinsonpatiënten al 300.000 keer heeft plaatsgevonden.

Bewustwording

Psychiater Roel Mocking van Amsterdam UMC wil patiënten die kampen met ernstige OCS en verwijzers bewustmaken van de goede resultaten die er zijn na een hersenoperatie met Deep Brain Stimulation. “In Nederland zijn er ongeveer 17.000 patiënten met een uitbehandelde dwangstoornis die hiervan kunnen profiteren”, aldus Mocking. Hij onderzoekt DBS bij dwang, depressie en anorexia. “Diepe hersenstimulatie bij dwang is bewezen effectief en wordt ook vergoed. Toch weten patiënten en verwijzers vaak niet van het bestaan, zijn ze onvoldoende geïnformeerd of voelt het mogelijk vreemd om met een hersenoperatie een psychische klacht te verhelpen.”

Levensreddend

Ervaringsdeskundige Bart de Beurs noemt de operatie levensreddend. Hij zag het leven niet meer zitten vanwege zijn dwangklachten en dankzij de operatie heeft hij zijn leven weer terug. In Khalid en Sophie verteld hij hierover (klik hier om het te bekijken, vanaf de 34ste minuut). Geert-Jan Dussel ging met hem en nog een aantal andere ervaringsdeskundigen in gesprek voor ons blad Vizier. In juni 2023 verschijnt er een uitgebreid artikel over DBS.

Bart heeft een boek geschreven over hoe deep brain stimulation hem verloste onder de titel ‘Operatie Angst’. Dit boek is te koop bij de boekwinkel en via internet. Normaal kost het boek €21. Vrienden van ADF kunnen het boek bij de ADF stichting bestellen voor €15,99 inclusief verzendkosten. Om het te bestellen kun je een mail sturen naar: donateurs@adfstichting.nl

Lotgenotencontact

Op 12 december 2022 zijn we met de ADF stichting te gast geweest bij een lotgenotenmiddag voor patiënten bij wie DBS is toegepast en hun naasten. De sfeer was warm en gemoedelijk, mensen verstelden open over hun ervaringen en spraken de wens uit elkaar vaker te ontmoeten. We hebben afgesproken dat we dit met de ADF stichting kunnen faciliteren. Op ons online platform OCDcafé is er een groep opgericht voor mensen met DBS, mensen die aan het screeningstraject deelnemen of de ingreep nog overwegen en er meer over willen weten. Hier kunnen mensen elkaar online ontmoeten, chatten, nieuws en ervaringen delen.

Meer informatie verwijzen we graag naar de website van het AMC:

AMC – DBS bij psychiatrische aandoeningen

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *