Addy Nooitgedacht is al jaren een betrokken vrijwilliger bij de ADF stichting. Zij is begeleider van twee lotgenotengroepen, voert gesprekken voor de telefonische hulpdienst en helpt mee met de administratie. Vriendelijk, open en ervaringsdeskundig. Addy heeft last van smetvrees. Eind vorig jaar is zij geïnterviewd voor Libelle en deze week verscheen het interview.

Niet op een vreemde wc willen zitten, constant alles schoonmaken, zelfs het terras buiten stofzuigen… “Na de geboorte van onze zoon werd het onhoudbaar.”

Ik kon niet anders, ik móest het doen, anders bleef ik te onrustig

“Ik heb smetvrees, maar mijn huis is niet brandschoon. Ik stof niet zo vaak af en daar kan ik prima mee leven. Mijn smetvrees uit zich in andere dingen, rugzakken bijvoorbeeld. Laatst was mijn zoon naar Parijs geweest. De volgende dag stond hij met de rugzak die hij mee had gehad tegen het aanrecht geleund. Ik moest mezelf dwingen naar zijn verhaal te luisteren, want mijn gedachten gingen naar die rugzak. Waar was dat ding allemaal geweest? Op welke vieze ondergrond had-ie gestaan? Welke onbekenden hadden hem in een volle metro aangeraakt? En nu hing dat ‘vieze’ ding zomaar tegen mijn keuken. Dat was dus niet te doen voor mij, ik heb het aanrecht daarna goed schoongemaakt. Het is natuurlijk niet normaal, maar voor mij is het al veel beter dan het was. Dankzij therapie heb ik grote stappen gezet. Lees verder

Tekst: DEBORAH LIGTENBERG
Beeld: PETRONELLANITTA

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *