Ik wil het eens hebben over de helende werking die het hebben van een huisdier op je kan hebben. Ik ben zelf opgegroeid met huisdieren. Op mijn 5e liep ik al alleen met twee honden op straat. We hadden katten, konijnen, eigenlijk van alles. De meeste beestjes kwamen uit het asiel en kregen bij ons een tweede kans. Een gewond vogeltje werd net zo lang verzorgd totdat het weer in staat was om de wijde wereld in te vliegen. De liefde voor dieren en de natuur werd bij ons thuis met de paplepel ingegoten.

Liefde op het eerste gezicht

Twee jaar geleden kwam Yfke in ons leven, een lieve en speelse Friese stabij van toen 6 jaar oud. Mijn partner en ik waren al enige tijd op zoek naar een hond, maar onze zoektocht had niets opgeleverd. Het toeval wilde dat familie van ons al een tijdje zorgde voor een hond van wie het baasje was overleden. Toen zij ons daarover vertelden, hoefden we er niet lang over na te denken. Toen we haar voor de eerste keer zagen, was het liefde op het eerste gezicht. Na al die jaren geen hond te hebben gehad, kreeg ik eindelijk weer een hond. Een van mijn grootste wensen ging in vervulling.

Hond met een rugzakje

Yfke heeft het nodige meegemaakt in haar leven en draagt daardoor net als ik een rugzakje. Tot haar 3e woonde ze bij een gezin dat haar heeft weggedaan. Geen idee waarom. Vervolgens belandde ze bij een oude man op een boerderij waar zij overdag haar dagen sleet in een ren en ’s nachts sliep in een verlaten schapenstal. Uitzinnig van vreugde sprong ze nog net niet uit haar ren toen ze ons voor het eerst ontmoette. Ik ben zo ontzettend blij dat zij in mijn leven is gekomen. In het begin moest ze nog wel wennen aan haar nieuwe woonomgeving en verschool ze zich achter mijn benen wanneer ze een andere hond zag, maar tegenwoordig loopt ze voor me uit met haar staart fier omhoog. Dat vind ik prachtig om te zien! Ik heb er een dierbaar maatje bij gekregen met wie ik bovendien heerlijk kan knuffelen en spelen.

Door Yfke moet ik de deur wel uit

Aangezien mijn partner vaak aan het werk is, ben ik veel alleen thuis. Vroeger vond ik dat best lastig, vooral wanneer de dwang me weer parten speelde. Dan zat ik verkrampt op de bank met de gordijnen dicht voor me uit te staren en te wachten totdat de dwanggedachten weer naar de achtergrond verdwenen. Gedurende zo’n periode had ik ook geen behoefte om mijn vrienden te zien. Ik leidde een teruggetrokken bestaan. Tegenwoordig is dat wel anders. Ik heb mijn dwang onder controle en trek er vaak op uit. Door Yfke moet ik de deur ook wel uit. Tijdens onze gezamenlijke wandelingen ontmoet ik andere mensen en geniet ik van de mooie omgeving waarin wij wonen. Wekelijks gaan we naar mijn favoriete koffietentje, steevast gevolgd door een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek, waar Yfke een graag geziene gast is. Vooral de afgelopen weken, die in het teken stonden van het doen van research en het schrijven van artikelen voor de nieuwe Vizier, hebben we samen veel tijd in de bieb doorgebracht. Yfke vindt het allemaal wel best en verkeert dan al snel in dromenland, wanneer ik druk aan het schrijven ben. Alleen een luid gesnurk verraadt dan haar aanwezigheid.

Ultieme momenten van geluk

Yfke heeft samen met ons al veel van de wereld gezien. Zo heeft ze ons vergezeld op onze 5 weken durende huwelijksreis door Denemarken, Noorwegen en Zweden. Een ervaring om nooit meer te vergeten. Wat was het daar prachtig en wat hebben we genoten van de eindeloze wandelingen die we daar samen met haar gemaakt hebben in de mooie natuur. Wat wil je nog meer? Een liefdevolle vrouw en een trouwe viervoeter aan je zijde op je levenspad. Dat zijn voor mij ultieme momenten van geluk.

Lees ook andere blogs van Desirée

Foto Desiree