Ken je dat…?!

… het gevoel dat je iets heel graag wilt?
… je er dan heel veel aan denkt?
… je hart er vol van is en je mond ervan over loopt?

Als je dat gevoel kent, dan kies je er waarschijnlijk voor om er dan iets mee te gaan doen. Je kijkt of je het kunt betalen, je de ruimte ervoor hebt en wat je nodig hebt om het uit te kunnen voeren.

Maar wat nou als die ene wens, doel of ambitie continu door je hoofd spookt en je het in je hart voelt, maar jouw angstmonsters zich helemaal hebben vastgebeten om dat tegen te werken. Hoe maak je je daar dan van los?

Hulpmiddelen

Dat is een vraag die bij mij geregeld opkomt. Ik wil iets, maar mijn angstmonsters willen het absoluut niet. Soms vecht ik met ze, soms onderhandel ik met ze en soms geef ik me (tijdelijk) gewonnen. Niet omdat ik het niet meer wil, maar omdat ze geregeld dominanter zijn dan ik. Soms heb ik domweg de energie er niet voor om ertegenin te gaan.

Voor mensen die net als ik last hebben van een angststoornis is dit waarschijnlijk heel herkenbaar. De laatste tijd gebruik ik een aantal hulpmiddelen. Eén daarvan is om alle leuke kanten van datgene wat je wilt bereiken extreem te belichten. Eerder deed ik dat juist niet. Waarom niet? Omdat de pijn die je voelt wanneer je ervan overtuigt bent dat je het toch nooit zal kunnen te pijnlijk was. De wil onderdrukken was dan makkelijker.
Hoe meer ik alle redenen waarom ik het wel wil, in het licht zet hoe meer vertrouwen ik krijg dat ik het kan. Mijn angstmonsters staan op dat moment in de schaduw en ik stap in het licht. Dat is voor mij de fijnste plek om te groeien!

Help!

Daarnaast vraag ik tegenwoordig vaker om hulp. Ik kijk welke instanties, bedrijven of instellingen er verstand van hebben en ik bel, mail of ga langs. Ik leg uit wat ik wil en waarom het mij niet lukt. In de meeste gevallen bieden ze een helpende hand. Zo’n helpende hand geeft naast energie ook hoop en hoop geeft extra voeding om te kunnen groeien.

Met de juiste energie, de positieve kant in het licht en helpende handen om mij heen, ga ik opnieuw het gevecht aan met die o zo vreselijke monsters. Nee, het gaat niet makkelijk worden en de weerstand die ik ga voelen wordt zwaar. Ik weet dat als ik het blijf proberen, het pad van mijn dromen steeds een beetje meer opengaat. Het licht schijnt erop!

Wist je dat…?!

… angstmonsters zonder aandacht geen leven hebben?
… angstmonsters op den duur kleiner kunnen worden?
… angstmonsters vervagen in het licht op het moment dat je doet wat je graag wilt?

Het is de moeite waard om ze uit te dagen,
want jij bent het waard om jouw dromen na te jagen!
Weet je al wat jij vandaag in het licht gaat zetten?

Liefs, Frederike

P.S. dit nummer van Jeroen van der Boom helpt me geregeld wanneer ik op het pad van mijn angsten loop. Het geeft me dan een duwtje naar mijn eigen pad: Je leeft vandaag.

 

Frederike (32 jaar) schrijft voor de Angst Dwang en Fobie stichting columns over haar angst- en paniekstoornis en hoe die haar leven beïnvloeden. Ze woont samen met haar man en hun twee katten, die haar steun en toeverlaat zijn. Haar wens is om het taboe op psychische stoornissen te doorbreken.

3 antwoorden
 1. Marie
  Marie zegt:

  Hallo Frédéric. Heb je de memrectherapie al geprobeerd. Wordt gegeven bij de Kindtkliniek in Amsterdan. Deze therapie heeft een heel hoog slagingspercentage. Zie hun website met veel info. Het is meestal al na 1 sessie over. Full exposeren dus pittig.
  Groetjes

  Beantwoorden
 2. Frederieke
  Frederieke zegt:

  zo mooi geschreven, had het zelf niet beter kunnen verwoorden.
  heb nu zo’n drie jaar last van mijn paniekstoornis. het erge vind ik dat ik altijd een durfal ben geweest en zo veel dromen had, maar door deze stomme paniekmonsters dit allemaal nogal in duigen valt en ik best wel aan huis gekluisterd zit. terwijl ik eigelijk zo veel wil!
  het doet me zo veel verdriet en het put me zo zo zo erg uit waardoor ik steeds vaker merk dat ik de strijd / onderhandelingen opgeef en het prima vind om maar een beetje thuis in mn safe-space te zitten. het weegt niet meer op tegen die intens zware strijd met de paniek.
  toch hou ik hoop dat betere tijden zullen komen, voor ons allemaal.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *