Tjilpende vogels in de ochtend, ooievaars op het nest, de geur van bloesem in de lucht… Lente! Heerlijk, ik hou van deze periode van het jaar. Ik voel de lentekriebels in mijn buik en de bloei in mijn relatie met Ronald. Vorige week vierden wij nog dat we 26 jaar samen zijn. Nu geniet ik er extra van, omdat ik weet dat het ook anders kan zijn.

OCD als derde persoon
Vroeger verwarde ik Ronald zijn OCD met Ronald zelf. Ik probeerde rekening te houden, aan te passen en lief voor hem te zijn. Maar ik had niet door dat ik zijn OCD voedde. In relatie coaching hebben we geleerd dat je het kunt zien als een derde persoon in de relatie. Hoe meer ruimte de OCD in nam in onze relatie, hoe meer ik het gevoel had dat ik Ronald kwijt raakte.

Abusive relationship
Ronald zei hier zelf over: ‘Als ik in mijn kracht sta, voelt dat zo goed. Maar wanneer het OCD alarm afging, dan voelde het alsof ik in een ‘abusive relationship’ zat. De OCD bepaalde dan welke kleding je kon dragen, wat je moest doen en met wie je wel/niet kon omgaan. Er moest kleding in de was, deurknoppen schoon en in de supermarkt moest je vooral bij die ene persoon uit de buurt blijven. En als ik daar geen aandacht aan besteedde, kon de OCD twijfel zaaien, manipuleren, controleren en beschuldigen. Toegeven aan deze onrust gaf op korte termijn verlichting, maar op lange termijn groeide de OCD.’
Vroeger dacht ik dat het Ronald was, nu zie ik dat het OCD is. In de strijd die hij met de OCD levert, kan ik nu met compassie naast hem gaan staan. Iedereen komt dingen tegen in zijn of haar relatie met een ander. Dit is een van onze uitdagingen. Het heeft ons heel veel energie gekost, maar ook een diepere verbinding opgeleverd. Een van de dingen die daarbij geholpen heeft is ‘dansen met dat wat er is’.

Dansen met ‘wat er is’
Als je last hebt van je knie, moet je daar rekening mee houden als je danst. In de dans ben je wat voorzichtiger en als het pijn doet, geef je je grens aan. Zo zit het ook met het omgaan met emoties. ‘Dansen met dat wat er is’ hoorde ik de trainer zeggen. Dansen met dat wat er is betekent dansen met liefde, woede, passie, onzekerheid, angst, blijheid… en ga zo maar door. Dansen met het gehele kleurenpalet van gevoelens van jezelf en van de ander.

Vlinders
In het begin van een relatie heb je vlinders in je buik, ben je verliefd en is het allemaal fantastisch. Dat hadden wij ook. Op een gegeven moment gaat dat over naar houden van… en dan? Sleur, leegte, broer-zus relatie? Bij ons niet. ‘Don’t need no butterflies when you give me the whole damn zoo’ zingt Haily Steinfield in het liedje ‘Starving’. De gehele dierentuin geeft ons een leven samen vol avonturen. En als het even teveel wordt… dan gaan we samen ‘eekhoorntjes’ kijken. Daarover vertel ik jullie meer in een volgende column.

Ellemieke is coördinator voor lotgenotencontact en trainingen bij de Angst Dwang en Fobiestichting. Haar man heeft last van dwang en ze heeft zelf ervaring met angst en PTSS. Als ervaringsdeskundige vertelt ze regelmatig over angst en dwang in het dagelijks leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *