Het is vandaag 5 mei 2022. De dag van de bevrijding. De dag die misschien wel de belangrijkste dag van het jaar zou moeten zijn. Vanzelfsprekend is het niet (meer). Vrijheid is een thema wat nu actueler is dan ooit. Bijvoorbeeld de mensen in Oekraïne, zij weten wat het is om van hun vrijheid beroofd te zijn. Het gaat me aan mijn hart, daar waar je het voelt als je vrijheid hebt of het juist mist.
Voor mij en mijn lotgenoten met een angststoornis heeft vrijheid ook nog een andere betekenis. Een leven zonder angst. Angst regeert je leven. Het houdt je in de greep en het bepaalt in alles hoe je leven eruit ziet. Angst maakt zo veel kapot. Angst pakt jouw vrijheid af.
Ik heb soms ook goede dagen waarop ik bijna geen last heb van mijn angsten en besef dan meer dan ooit hoe mooi het leven ook kan zijn. Met mijn lieve man Rémon ga ik er dan graag op uit. Lekker wandelen in de natuur, naar familie toe die ver weg woont of een avondje uit eten met vrienden. Allemaal activiteiten die ik niet kan doen met mijn angsten. Als mijn angsten er (bijna) niet zijn en we kunnen het wel doen, dan geniet ik extra van dat heerlijke gevoel wat ik vrijheid noem.
Ik koester die dagen. Ze zijn prachtig en ze zorgen dat ik mijn leven kan leven!
Vrijheid: Soms zo ver te zoeken en soms zo dichtbij…
Koester het als het bij je is, want het is het kostbaarste bezit wat we kunnen hebben!
Wat betekent vrijheid voor jou?
Liefs, Frederike
Frederike (31 jaar) schrijft voor de Angst Dwang en Fobie stichting columns over haar angst- en paniekstoornis en hoe die haar leven beïnvloeden. Ze woont samen met haar man en hun twee katten, die haar steun en toeverlaat zijn. Haar wens is om het taboe op psychische stoornissen te doorbreken. 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *