Wat is Ziektevrees

Heb je een pijntje of een vreemde moedervlek? En denk je meteen dat er iets ‘heel erg mis’ is met je lichaam? Dan heb je misschien last van ziektevrees (hypochondrie). Je denkt dan: ‘Ik heb hier zo veel last van, dat moet wel iets ernstigs zijn’. De meeste mensen gaan dan meteen zoeken op internet. Je hoopt dat dat je gerust stelt, maar vaak is dat niet zo. Gelukkig blijkt er vaak weinig aan de hand. De last die je hebt van een lichamelijke klacht zegt weinig over de ernst van een kwaal. Onschuldige kwalen, maar ook lichamelijke of geestelijke spanning kunnen heel vervelend zijn, zonder dat je echt iets mankeert.

Ziektevrees: Klachten en verschijnselen

Angst voor een ernstige ziekte kan je leven gaan beheersen. Het is goed om normale aandacht voor je gezondheid te hebben. Maar bij ziektevrees verandert dat in dwangmatige controle. Als je overdreven bezig bent met je lichaam, valt elk plekje of pijntje je op. Daarvan kun je al snel in paniek raken. Als je last hebt van ziektevrees laat je je niet makkelijk geruststellen. Zelfs als een arts je duidelijk zegt dat er niets aan de hand is. Doordat je angstig bent, komt de informatie ook niet goed bij je binnen. Verhalen die je onrust geven, pak je meteen op. Zoals alarmerende ziekteverhalen van mensen in je omgeving. Maar geruststellende informatie dringt niet tot je door, of ben je zo weer vergeten. Hoe banger je wordt, hoe vaker je aan je kwaaltje, plekje, of pijn denkt en hoe ‘gevoeliger’ het betreffende lichaamsdeel wordt.

Ziektevrees: Oorzaken

Bijna iedereen schrikt wel eens van een onverwachte pijn, een bultje of hartkloppingen. Lichamelijke klachten die je niet direct herkent of kunt verklaren, kunnen je bang maken of spanning geven. Maar ook het denken aan allerlei enge ziektes kan je bang maken. Media houden ons op de hoogte van allerlei ziektes en kwalen. Die informatie is natuurlijk nuttig, maar het kan ook twijfels geven over je eigen gezondheid. Met ziektevrees ben je daar extra gevoelig voor. Je loopt het risico dat verschijnselen die ook goedaardig kunnen zijn je voortdurend in de war maken. Door zelf te denken dat je ‘ernstig ziek’ bent, blijf je gevangen in een angstpatroon: angst & spanning -> controleren -> iets voelen -> rampgedachten -> meer angst & spanning

Behandeling

De behandeling van ziektevrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie, eventueel in combinatie met medicatie.

Onze medewerkers van de telefonische hulpdienst denken graag mee over de juiste behandeling voor jou. We zijn dagelijks bereikbaar via de telefoon en je bent altijd welkom om langs te komen.

Zoeken
X