Foto van Frederike

…Mijn persoonlijkste column tot nu toe! Het onderwerp en de boodschap van deze column is precies dat waar ik zelf de afgelopen jaren naar opzoek ben geweest en het niet heb gevonden. Hoogtijd om daar zelf verandering in te brengen, want wie weet ben of ken jij wel iemand die deze worsteling, angst en verdriet met mij deelt.

Mijn kindertijd!

Ik was een jaar of 5 oud…

…toen ik in de poppenhoek op school “vadertje en moedertje” speelde met mijn klasgenootjes. Ik fantaseerde erop los. Ik was nog lang niet klaar voor het moederschap, maar die tijd komt nog wel…

Mijn tienertijd!

Ik was een jaar of 10 oud…

…toen er voor het eerst na mijn geboorte weer een kindje geboren werd in onze familie, mijn achterneefje. Wat was dat leuk en wat was het fijn om hem een flesje te geven en achter de kinderwagen te lopen. Ik fantaseerde erop los. Ik was nog lang niet klaar voor het moederschap, maar die tijd komt nog wel…

Mijn pubertijd!

Ik was een jaar of 15 oud…

…toen ik stage liep op kinderdagverblijven en op scholen. Heerlijk die kinderen om mij heen. Ik fantaseerde erop los. Ik was nog niet klaar voor het moederschap, maar die tijd komt nog wel…

Mijn jaren als jongvolwassene!

Ik was een jaar of 20 oud…

…toen ik Rémon (mijn man) leerde kennen. We hadden het fijn met z’n tweeën en genoten van de dingen die we samen deden. Ik fantaseerde al over een gezinnetje. Ik was nog niet klaar voor het moederschap, maar die tijd komt nog wel…

Een kwart eeuw op deze wereld!

Ik was een jaar of 25 oud…

…toen we samen een huis kochten. We wilden beiden nog graag dingen doen, die met een baby erbij een stuk lastiger waren. Ik was klaar voor het moederschap, maar we besloten nog even te wachten, die tijd komt nog wel…

Het begin van de dertig!

Ik was een jaar of 30 oud…

…toen we trouwden. We wisten dat we graag onze liefde willen delen met een kindje van ons samen. Toch lukte dat niet, omdat bij het idee alleen al, alle alarmbellen in mijn lichaam gingen loeien. Ik begreep niet waarom en dat wilde ik onderzoeken. Ik dacht dat ik daar wel snel uit zou komen, maar het tegendeel is waar. We besloten dus nog even te wachten, onze tijd komt nog wel…

Het nu!

Ik ben 33 jaar oud… 

De alarmbellen loeien nog steeds al weet ik nu dat ze loeien omdat ze er niet van houden om controle te verliezen. Dag en nacht knaagt het aan mij, want een zwangerschap en controle gaan nou niet echt goed samen. Behalve een hele hoop verdriet en een hele hoop angst is er ook de biologische klok die ik steeds harder voel tikken. Ik vraag me af of ik ooit mezelf 180 graden durf te draaien. En zo ja… hoe oud ben ik dan? Komt onze tijd nog wel?

De alarmbellen!

Het klinkt zo makkelijk… “zet jezelf er overheen” of “gooi jezelf in het diepen”, maar ik kan je vertellen dat het zo simpel niet werkt. Als ik iets wil dan bijt ik mezelf er in vast en laat ik pas los als ik mijn doel bereikt heb dat zie ik in alles.

De tijd mag ons niet inhalen!

Ik wil jou helpen!

Ondertussen ben ik een hele hoop wijzer. Mij heeft het heel erg geholpen om in gesprek te gaan met de POP poli, een doula en een verloskundige. Onderstaand artikel is ook interessant om te lezen.

Laat het me ook zeker weten als je in hetzelfde schuitje zit of wanneer je vragen hebt. Ik beantwoord ze graag!

Jij kan mij ook helpen!

Wil je deze column voor mij delen op je sociale media? Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die hier mee worstelen. En wat zou het fijn zijn als ik mijn reis met hun kan delen.

Liefs, Frederike

Interview in Vizier

In ons blad Vizier 1 van 2024 staat een interview met Frederike over zwangerschap en angst. Wil jij Vizier ook ontvangen? Word dan Vriend van ADF! Je steunt ontvangt dan ons kwartaalblad Vizier, steunt ons mooie werk en krijgt korting op lotgenotencontact en trainingen. Klik HIER voor meer informatie.

Frederike (33 jaar) schrijft voor de Angst Dwang en Fobie stichting columns over haar angst- en paniekstoornis en hoe die haar leven beïnvloeden.  Ze woont samen met haar man en hun twee katten, die haar steun en toeverlaat zijn. Haar wens is om het taboe op psychische stoornissen te doorbreken.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *