Vorig weekend is mijn zoektocht definitief geëindigd. Het was mijn laatste Tao weekend. Ik was met Tao training begonnen als zoektocht naar meer innerlijke rust en leven vanuit mijn kracht. Drie jaar lang heb ik gemediteerd, Chi Kung oefeningen gedaan, energie laten stromen, ‘soulsearching’ gedaan om mijn ‘destiny’ te vinden… om uiteindelijk te ontdekken dat ik moet STOPPEN MET ZOEKEN!!

Zoeken impliceert dat je iets moet vinden. Iets vinden betekent dat je het eerst kwijt was, zoals je sleutels kwijt kunt raken. En als je ‘het’ (in dit geval de sleutels) hebt gevonden, ben je dan klaar met zoeken? Als het gaat om jezelf zoeken, dan betekent dat dus dat je nu jezelf kwijt bent. Maar, zo heb ik ervaren, je kunt jezelf niet kwijt zijn. Ergens diep van binnen, onder een hoop beschermingslagen van kwaliteiten, vaardigheden, valkuilen, normen, waarden, rollen en patronen ben je jezelf. Altijd.

Het is dus geen zoektocht, maar eerder een ontdekkingsreis. Het leven is een proces van ont-dekken, ont-wikkelen en ont-moeten. Innerlijke rust ga ik niet vinden door dwangmatig elke dag te mediteren. Mijn kracht ga ik niet ontdekken door ernaar op zoek te gaan. Alles zit al in mij. De kunst is om de lagen af te pellen waaronder mijn kracht en rust verborgen zitten.

Toen ik in mijn pubertijd de angst had om ziek te worden, was ik vooral bang om dood te gaan. De angst om iets verkeerd te doen, waardoor ik uiteindelijk in een donker gat zou verdwijnen was zo intens verlammend. Ik verzette me heftig tegen dit gevoel, ik ging uit, dronk, blowde en deed er alles aan om dat gat maar niet te voelen. Het leek erop dat ik dit gat kon vullen met spanning en sensatie, maar eigenlijk voelde ik me alleen maar meer leeg van binnen.

Mijn angst voor de dood was eerder een angst om voluit te leven.

In therapie, opleiding, dans, meditatie en Tao training pelde ik langzaam de lagen van mezelf af en er bleef steeds minder over van alle beschermlagen die ik voor mezelf had opgebouwd. Ik ervaar mijn innerlijke rust en kracht meer, omdat ik weet wat ik ben: angst en vertrouwen, kwetsbaar en kracht,  storm en rust. Eigenlijk zijn we dat allemaal. Het doet me denken aan het nummer wat ik vroeger keihard meezong: ‘I’m a bitch’ van Meredith Brooks:

Meredith Brooks – I’m a bitch i’m a lover (with Lyrics) – YouTube

Mediteren, Chi Kung, dansen, zijn voor mij een onderdeel geworden in mijn dagelijks leven. Niet omdat het moet, maar omdat het goed voelt en mij helpt in mijn ontwikkeling. Bovendien mis ik het, als ik het niet doe. Ik wens iedereen een mooie ontdekkingsreis, waarin je steeds meer ont-wikkelt en ont-moet.

Hartelijke groet, Ellemieke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *