Boks therapie

Bij boks therapie denk je misschien meteen aan ‘de woede van je af slaan’. Toch behelst het veel meer dan dat. Jongeren met angst en dwang kunnen ervoor terecht bij Mental Heroes’ Paul Gruijthuijsen. Hij merkt dat boksen adolescenten ruimte geeft om te praten over moeilijke onderwerpen: ‘Tijdens bokstherapie leer je dat je véél meer kunt dan je denkt.

Paul: “Vanaf mijn zestiende ben ik naast hockey – dat ik op hoog niveau speelde – gaan boksen. Teamsport, discipline en fitheid hielpen mij enorm in het dagelijkse leven en in de coronaperiode was het bovendien fijn om lekker buiten te kunnen sporten. Na een blessure stopte ik met hockey en er ontstond meer ruimte om te gaan Thai boksen. Ik at gezonder, dronk niet meer en van een klein sprankje fanatisme is het boksen een lichte obsessie geworden. Om er kundiger in te worden heb ik een cursus gevolgd om zo wat handvatten te krijgen hoe ik boksen met therapie/ begeleiding bij Mental Heroes kan combineren.

Ik oefende veel met cliënten, collega’s en ook met vrienden. Zo ontstond mijn eigen mix van bestaande methodes en ik merk dat ik jongeren ermee kan helpen. Velen vinden het lastig om over hun problemen te praten. Ze geven wel aan dat het niet lekker gaat. Maar als dan gevraagd wordt om daarover te vertellen, slaan ze dicht en vinden het lastig om zich uit te drukken. Bokstherapie helpt om contact te maken met je lijf. Door dingen letterlijk en figuurlijk van je af te slaan, ontstaat ruimte. Na een boks sessie zie ik jongeren ‘los’ komen en opeens kunnen ze veel gemakkelijker praten over moeilijke onderwerpen. Voorafgaand aan de sessie kan een jongere bijvoorbeeld erg down zijn. Bij een boks sessie ligt de focus op voelen in het lichaam.

Boksen lucht op. Sommige jongens en meiden komen binnen met een gevoel van frustratie of boosheid en rammen dit er tijdens het boksen uit. Tot op zekere hoogte kan het heel fijn zijn om je boosheid op deze manier te uiten. Het kan tenslotte enorm lastig zijn om met situaties om te gaan waarop je geen invloed hebt. Bijvoorbeeld ouders die veel ruzie maken of je vriend(in) die de verkering uit maakt. Die boksbal ervan langs geven kan dan enorm opluchten. Woede is echter vaak een overkoepelende emotie. Het is belangrijk om daarna door te pakken. Wat zit er onder die woede? Is het verdriet, teleurstelling of een gevoel van afwijzing? Een belangrijk onderdeel van de behandeling is dat ik dit bespreekbaar maak en de focus verleg. Samen zoeken we dan naar antwoord op de vragen: ‘Waarvoor moesten we opluchten? Wat maakte dat de spanning zo hoog opliep? Hoe kun je hier in de toekomst anders mee omgaan?’

Verdragen van heftige emoties

Heb je last van dwangklachten, dan is het belangrijk dat je leert om angst of onrust te verdragen, zónder dwanghandelingen uit te voeren. Binnen de therapie ga je juist datgene doen waar je het meest bang voor bent en waarvan je het meeste last hebt. Het verdragen van de heftige emoties die daarop volgen betekent dat je de strijd aangaat met dwang. Ik merk vaak dat jongeren tijdens het boksen op een punt komen dat ze dreigen op te geven. Ze geven dan aan: ‘Ik kan niet meer, ik stop’. Onder mijn leiding leer ik ze tóch door te zetten. Die ervaring helpt bij het verdragen van de angst en onrust die bij dwang hoort. Ze merken dat die grote angst helemaal geen werkelijkheid wordt, krijgen meer vertrouwen in zichzelf en worden steeds
sterker. Zowel fysiek als mentaal. Je leert tijdens bokstherapie dus eigenlijk dat je véél meer kunt dan je denkt.

Boksen met je vader of moeder

De bokstherapie voor jongeren geef ik veelal individueel, maar ook wel in groepjes. Bij dat laatste ligt de focus op het verbeteren van de sociale interactie, plezier maken en samenwerken. Sommige jongeren hebben moeite om met leeftijdsgenoten om te gaan. Naarmate de training vordert zie ik meer openheid, herkenning en begrip ontstaan. De jongeren komen los en hebben lol met elkaar. In therapie heb je meestal over heftige, zware, rottige dingen. Bepaalde spelvormen van boks therapie zij n gewoon leuk, ze helpen om te lachen, plezier te maken. Je ziet: het werkt verbindend en helpt om gesprekken aan te gaan. Soms betrek ik ook een vader of moeder bij de boks training. Boksen vergt oefening en zowel de jongeren als ouders zien dat het oké is om fouten te maken en daarvan te leren. Er ontstaat vaak ook een mooie dynamiek tussen de jongere en zij n of haar ouder, waarin ze zich beiden ontwikkelen en elkaar aanmoedigen. Mooi om te zien!”

Wat is bokstherapie?
Bokstherapie is een ervaringsgerichte behandelvorm. Met de dingen die je tijdens deze actieve vorm van therapie leert, kun je een vertaalslag maken naar situaties in het dagelijks leven. Door fysiek aan de slag te gaan, leer je doorzetten, kweek je uithoudingsvermogen en ruim je blokkades uit de weg. NB: Bokstherapie gaat alleen als er vertrouwen is om hierin samen te werken. Heeft iemand een heftig trauma meegemaakt en/of last heeft van (complexe) PTSS, dan verwijst men bij Mental Heroes door naar en/of werkt men samen met andere hulpverleningsinstanties die gespecialiseerd zijn in de behandeling van trauma.

Over Mental Heroes
Mental Heroes biedt (behandelingsgerichte) ambulante begeleiding aan kinderen, jeugdigen en jongvolwassenen vanaf 12 tot 23 jaar die vastlopen op verschillende leefgebieden. De hulpverleners zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met angst- en dwangstoornissen en stoornissen binnen het autisme spectrum. Door effectieve begeleiding in combinatie met de unieke innerlijke kracht van zowel het kind als het gezin, halen de hulpverleners in iedereen de ‘Mental Hero’ naar boven.

Paul Gruijthuijsen is regiomanager en senior jeugd- en gezinsprofessional bij Mental Heroes. Tijdens de begeleiding van jongeren en hun ouders zet Paul onder meer bokstherapie in. Daarnaast maakt Paul gebruik van cognitieve gedragstherapie met exposure en responspreventie. Hij behandelt met name jongeren van 12 tot 18 met psychische klachten, met als specialisatie jongeren met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en angst en dwangstoornissen.

 

Tekst en foto’s: Ellemieke Hemmers.
Dit artikel verscheen als eerste in het tijdschrift Vizier (editie 3 herfst 2024). Wil je het tijdschrift ontvangen?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *