Het project Kinderen Bedwingen Angst doet onderzoek naar de beste behandeling voor kinderen met een angst of fobie. Het gaat om angsten voor een bepaald dier, voorwerp of voor bepaalde situaties. Veel kinderen hebben een specifieke fobie. Dat kan het leven op school, thuis en op andere plekken lastig maken. Tijdens het onderzoek worden kinderen met een specifieke fobie gediagnosticeerd. Ze krijgen een behandeling bij de verschillende, deelnemende instellingen.


De ADF stichting werkt samen met het onderzoeksteam onder leiding van dr. Anke Klein, psychologe, verbonden aan de Universiteit van Leiden. Het onderzoek wordt op verschillende plekken uitgevoerd in Amsterdam, Groningen en Bochum in Duitsland.

Illustratie: Geertje Claessen – www.geertjegrom.com


Het onderzoeksteam is op zoek naar kinderen van 7 tot en met 14 jaar met een specifieke fobie, en hun ouders. Als kinderen naast een specifieke fobie ook andere klachten hebben, kunnen ze meedoen. Kinderen kunnen niet meedoen als ze op dit moment al een andere behandeling voor angstklachten volgen.


Ouders die interesse hebben, worden eerst kort telefonisch met vragen benaderd door een van de onderzoekers. Hierin leggen de onderzoekers alles uit over het onderzoek, de aanmeldingsprocedure en gaan zij met het gezin na of deelname een goed idee is. Als de ouders na dit gesprek besluiten mee te doen, is een verwijzing van de huisarts nodig. In het kader van het wetenschappelijk onderzoek wordt deze behandeling kosteloos aangeboden. Meer informatie via Dr. Anke Klein of Annelieke Hagen.


Email: kiba@fsw.leidenuniv.nl
Telefoon: 071-5276673
Website: www.angstbijkinderen.nl – wordt januari 2021 actief.