Een krachtige meditatie voor veiligheid en vertrouwen

Als jij een meditatie zou luisteren om je gevoelens van angst te verminderen, welke zinnetjes of woorden zouden je daarbij helpen?” Deze vraag stelde ik een tijdje geleden in de besloten Facebookgroep van de ADF stichting. Hier vinden mensen elkaar die net als ik last hebben van angst (of dwang). Op mijn oproep en mijn belofte – dat ik zelf een meditatie zou maken – kreeg ik heel positieve reacties. En nu is deze gereed: mijn ‘Meditatie Voor Veiligheid En Vertrouwen’.

Je veilig voelen is een van de basisbehoeftes van de mens. Dat beschreef klinisch psycholoog Abraham Maslow al in 1943 in zijn ‘piramide van Maslow’. En dat we dit jaar allemaal in onze gevoelens van veiligheid en vertrouwen zijn geraakt, benoemde koning Willem-Alexander ook in zijn troonrede op Prinsjesdag dit jaar:

“<...> Corona raakt ons allemaal. Van Terschelling tot Aruba. Jong en oud. Mensen met een beperking vaak nog harder dan anderen. Corona raakt ons in school en werk. In het gemis van een aanraking. En vooral: in ons gevoel van veiligheid en vertrouwen. <...>“

Al ver vóór corona had ik al last van gevoelens van onveiligheid. Ik leefde jarenlang voor mijn gevoel in een ‘constante staat van paraatheid’. Dat gevoel is nu iets minder sterk, maar vaak ben ik nog wel gespannen. Een Nederlandstalige meditatie waarin iemand tegen mij zou zeggen “Ik ben hier en nu veilig”, was iets waar ik al langer naar zocht, maar helaas niet vond. Zelfs niet in mijn favoriete Meditation Moments app. Dus daarom ontstond het idee zelf een meditatie te maken.

Geruststellend

Lotgenoten in de Facebookgroep bevestigden mij vervolgens dat ook zíj graag geruststellende zinnen willen horen om een gevoel van veiligheid en vertrouwen te krijgen. Zo horen zij net als ik graag de zin “Je bent hier veilig”. Maar ook “Je bent niet alleen”, “Je bent goed zoals je bent” en “Je bent krachtig”, zijn suggesties die zij mij meegaven.

Mediteren helpt écht bij angst en depressie

Ik ben om meer redenen blij met hun reacties. Zo kreeg ik door hun feedback het fijne gevoel dat ik niet alleen sta in mijn behoefte mij veilig te voelen. Ik raakte bovendien extra gemotiveerd die meditatie nu echt te maken! Het mooie van mediteren is, dat het écht kan helpen bij angstklachten of depressie. Dat is niet alleen mijn ervaring. Daar zijn inmiddels al veel studies naar gedaan. Uiteraard is goede therapie bij een therapeut die je vertrouwt het allerbelangrijkst. Je lost een trauma niet even op met een meditatie. Maar mediteren, een moment van rust voor jezelf creëren, is een mooie aanvulling. En een manier om goed voor jezelf te zorgen.

Naar je veilige plek

In deze Meditatie Voor Veiligheid En Vertrouwen heb ik verschillende elementen gestopt : instrumentele muziek gemengd met het rustgevende geluid van de golven van de zee, gemaakt door de Amerikaanse componist en muzikant Kevin MacLeod; een aandachtsoefening om je tot rust te brengen, een visualisatie-oefening om je naar je veilige plek te brengen en enkele krachtige, positieve affirmaties (korte zinnen die bekrachtigen hoe je je wilt voelen). Ik eindig de meditatie met een positief gedicht over vertrouwen van Mark Verhees.

Ik hoop van harte dat ik met deze meditatie jou en anderen even een gevoel van veiligheid en vertrouwen kan laten ervaren.

Wil je de Meditatie Voor Veiligheid en Vertrouwen van Mariëlle Faas luisteren op jouw favoriete podcastplatform? Dat kan. Ga naar Anchor.fm voor een overzicht.