Alcohol kan psychische klachten verergeren

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het regelmatig drinken van alcohol kan leiden tot allerlei klachten. Bijvoorbeeld prikkelbaarheid, somberheid en vergeetachtigheid. Ook kan alcoholgebruik bestaande psychische klachten erger maken. Dat heeft te maken met de werking van alcohol in je lichaam. Het vermindert de hersenactiviteit waardoor je je op korte termijn juist heel ontspannen voelt. Je gaat minder piekeren en komt meer in het hier en nu. Maar na drie of vier biertjes verdwijnt dit effect. Dan slaat de balans juist om. Je verliest de controle en je productiviteit neemt af.

Die effecten zijn tot de dag na het alcoholgebruik nog merkbaar, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bath uit Engeland. Mensen reageren trager, kunnen zich minder goed concentreren en het korte- en langetermijngeheugen verslechterd. Ook neemt de mentale veerkracht af bij regelmatig alcoholgebruik.
Psychologen geven patiënten met psychische klachten daarom het advies om helemaal te stoppen te drinken. Als dat lastig is, is het advies om het drinken van alcohol te bewaren voor speciale gelegenheden en te proberen bijvoorbeeld doordeweeks niet te drinken.