IMPROVE: verbetering van de behandeling van paniekstoornis

Heb jij last van een paniekstoornis of behandel jij mensen die last hebben van een paniekstoornis? Vanuit het IMPROVE onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers. Dit innovatieve onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van paniekstoornis. Het onderzoek is vanuit de Universiteit Utrecht opgezet, je kan deelnemen bij het Altrecht Academisch Angstcentrum (AAA) en het Academisch Angstcentrum Mondriaan/PsyQ (AACM).

Achtergrond

Angst- en paniekklachten hebben een sterk negatieve invloed op het leven van mensen. Op dit moment is cognitieve gedragstherapie de standaardbehandeling, waar veel mensen baat bij hebben, maar niet iedereen. Eerder onderzoek laat zien dat andere behandelingen ook kunnen leiden tot vermindering van klachten. Supportive counseling en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)zijn twee innovatieve behandelingen voor angststoornissen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Beide behandelingen hebben echter net een andere insteek. In het IMPROVE onderzoek willen we vooral kijken hoe deze verschillende behandelvormen werken.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Op basis van loting ontvang je eerst vier wekelijkse sessies van 90 minuten EMDR of supportive counseling. Daarna krijg je cognitieve gedragstherapie. Voorafgaand aan de behandelingen, tijdens de behandelingen en na de behandelingen vul je vragenlijsten in.

Je kunt mogelijk deelnemen als je:

  • Paniekklachten hebt en 18 jaar of ouder bent,
  • Niet tegelijkertijd een andere behandeling volgt,
  • Gedurende de looptijd van de studie de medicatie stabiel kunt houden.
  • Voldoende in staat en bereid bent Nederlandstalige vragenlijsten in te vullen.

Voordelen van deelname aan het onderzoek zijn dat je:

  • Behandeling krijgt gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten
  • De wetenschap en mensen met vergelijkbare klachten hiermee helpt.

Interesse in deelname of meer weten? Op de website Behandelingen – Improve – Universiteit Utrecht (uu.nl) is extra informatie over het onderzoek te vinden. Je kunt ook contact opnemen met Sanne Beishuizen; s.beishuizen@altrecht.nl / 06-13494641.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *