Kerst; “de mooiste tijd van het jaar!”
Al hoewel… Dat wordt gezegd, maar of dat waar is…?!
Ik hou van de lichtjes in de donkere dagen, mooi versierde kerstboom, gezellig versierde straten, romantische kerstfilms en de kerstliedjes op de radio. Dit brengt mij altijd weer terug naar de fijne tijd op mijn middelbare school. Ik heb er zulke fijne herinneringen aan. Soms mis ik die tijd. De gezelligheid met mijn klasgenoten, de lol die we hadden tijdens de lessen en ook buitenschooltijd hadden we het leuk met elkaar. De kerstliedjes die ik hoor op de radio brengen mij altijd terug naar die tijd. Ik word er soms een beetje melancholisch van en ik voel een bepaald gemis. Iets wat ik toen wel had en nu niet meer.

Het is de onbezorgdheid.
Angst speelde al wel een kleine rol in mijn leven in die tijd, maar het was nog handelbaar. Ik had bloosangst, maar dat trok ook snel weer weg als de situatie voorbij was. Ik had angst voor de automatische deuren van de trein, maar zolang ik niet met de trein reisde had ik er geen last van. Het was allemaal nog overzichtelijk, maar het angstzaadje begon in deze jaren van mijn leven wel te groeien.

De kerstdagen geven mij een dubbel gevoel.
Ik zou willen dat ik er net zo onbezorgd van kan genieten als dat ik destijds deed. Anderzijds vind ik het ook heerlijk om ieder jaar rond kerst weer even terug de tijd in te gaan en te dagdromen over de mooie kersttijd van vroeger. Gedachtes maken namelijk geen onderscheid tussen fictie en non-fictie. Wanneer je dus met je gedachtes teruggaat naar die fijne tijd van toen herbeleef je de tijd van toen steeds weer opnieuw. Gedachtes kunnen hierdoor ook een positieve invloed op onze gemoedstoestand hebben.

Geen vrij met de kerst.
Nu besef ik mij maar al te goed dat Kerstmis niet voor iedereen van zelfsprekend fijn is. Mijn angstmonsters hebben geen vrij op feestdagen en dat geldt voor iedereen die een lichamelijke of een geestelijke stoornis heeft. We zouden willen dat ons probleem ons soms even met rust zou laten, maar zo werkt het helaas niet. Voor veel mensen met een lichamelijke of geestelijke stoornis werken feestdagen juist averechts en hebben we juist op dit soort dagen meer last van onze stoornis.

Daarom vandaag deze column voor iedereen voor wie deze periode juist extra zwaar is; ik denk aan je en ik hoop dat deze column voor jou een klein lichtpuntje is!
En als we nou allemaal aan iemand denken die het juist in deze tijd extra nodig heeft dan maken we voor iedereen de kerstdagen net een beetje mooier.

Wees een lichtpuntje voor een ander!
Stuur een appje, kaart of doe een belletje naar die ene persoon waarvan je weet of denkt: “voor hem of haar is Kerstmis niet vanzelfsprekend de mooiste tijd van het jaar”. Het is een kleine moeite, maar het kan veel voor een ander betekenen. Op deze manier kan jij voor iemand een lichtje zijn in deze donkere dagen.

Fijne Kerstdagen met een heleboel lichtpuntjes voor iedereen!

Liefs, Frederike

Frederike (32 jaar) schrijft voor de Angst Dwang en Fobie stichting columns over haar angst- en paniekstoornis en hoe die haar leven beïnvloeden. Ze woont samen met haar man en hun twee katten, die haar steun en toeverlaat zijn. Haar wens is om het taboe op psychische stoornissen te doorbreken.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *