TETRO, een landelijke klinische behandelstudie naar de effectiviteit van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) als toevoeging op exposuretherapie.

Achtergrond
Ongeveer 50% van de mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS) die worden behandeld met exposuretherapie (met/zonder medicatie) heeft hier onvoldoende baat bij. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat niet-invasieve hersenstimulatie (transcraniële magnetische stimulatie, TMS) effectief is bij het behandelen van dwangklachten. Ondanks de bewezen effectiviteit worden rTMS-behandelingen voor OCS in Nederland nu nog niet gedekt door de zorgverzekering.

Het doel van het onderzoek
We weten dat TMS werkt, maar we weten nog niet hoe groot het effect is van TMS als dit toegevoegd wordt aan de exposuretherapie. Daarnaast willen we ook weten of we TMS op zo’n manier kunnen toepassen dat het betaalbaar genoeg wordt om vergoed te worden door zorgverzekeraars. Met dit onderzoek willen we deze twee vragen beantwoorden.

TMS
TMS is een vorm van hersenstimulatie waarbij gebruikgemaakt wordt van magnetische pulsen, die door de schedel heen worden gegeven (zie figuur). Door deze pulsen herhaaldelijk (repetitief) te geven, kunnen we de activiteit van specifieke hersengebieden laten toenemen of afnemen. We hopen dat mensen met OCS hierdoor na TMS beter reageren op exposuretherapie.

Sinds mei 2022 is de TETRO behandelstudie van start gegaan op vijf plekken in Nederland: Amsterdam, Nijmegen, Maastricht, Groningen en Eindhoven. De komende drie jaar zullen in totaal 250 mensen met OCS behandeld worden binnen deze studie. Iedereen krijgt een intensieve behandeling van 5-7 weken, met 4 behandelsessies per week, waarbij elke sessie exposuretherapie wordt vooraf gegaan door TMS.

Vragen, meer informatie of interesse om mee te doen? Klik dan HIER of kijk eerst naar het informatiefilmpje: TMS onderzoek over deelname.
In dit filmpje zie je hoe ervaringsdeskundige Joël de behandeling met TMS ervaart: TMS onderzoek Joël

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *