Op vrijdag 30 september vond in Theater Spant! in Bussum het PGOsupport-congres plaats. Marjolijn Kraaij en Ellemieke Hemmers hebben dit congres bijgewoond vanuit de ADF stichting. PGOsupport is een onafhankelijke kennis- en adviesorganisatie bij patiëntenparticipatie. Deze dag werd creatief ingevuld met een markt en lezingen van diverse inspirerende sprekers.

Marieke Schuurmans, Chief Healthcare Organization bij de Nederlandse Zorgautoriteit en hoogleraar Verplegingswetenschap bij UMC Utrecht, vertelde in haar lezing: ‘Passende zorg gaat niet over ziekte, maar over gezondheid.’ We staan aan de vooravond van grote verandering binnen de gezondheidszorg. Passende zorg is niet de zoveelste holle beleidsterm. Wat haar betreft is het een motor om te werken aan betere gezondheidszorg.

In de volgende lezing neemt Hester van de Bovenkamp het stokje over: ‘De vertegenwoordiging van de patiënt leidt tot betere kwaliteit in de zorg en het is een aanvullende kennisbron.’ Hester van de Bovenkamp is hoogleraar Patiëntwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. “De patiëntenbeweging kan een belangrijke rol spelen in de connectie tussen de systeemwereld en de leefwereld. De cruciale vraag is natuurlijk: hoe dan?” Je kunt wel zeggen “Gij zult geëmancipeerd zijn, gaat heen en succes verder, maar dat werkt niet.” Ervaring en kennis centraal

Beleidsmakers willen graag ‘het’ patiëntenperspectief horen. Maar de ene patiënt is de andere niet, zegt Hester. “Ik wil vandaag een pleidooi doen om juist die ervaring en kennis van de patiënt weer centraal te zetten. Die ervaringen horen bij het leven met een aandoening. Die verhalen zijn belangrijk in de spreekkamer. Die mogen veel meer voorop worden gezet in de besluitvorming.”

Patiëntenverenigingen spelen een belangrijke rol in de samenwerking met zorgmedewerkers, onderzoekers, behandelaren, artsen en natuurlijk patiënten. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” Dat zegt Robin Bremekamp, gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken.

Aan het einde van de lezingen trad rappende psycholoog Daisy Veenstra op met een rap die ze speciaal voor deze dag heeft geschreven. Op de foto hieronder zijn Marjolijn en Ellemieke in gesprek met Daisy:

Een volledig verslag met foto’s en de rap van Daisy Veenstra is terug te zien op de website van PGO support: Stappen zetten naar de toekomst

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *