Professionals uit heel Nederland en diverse werkvelden slaan dit jaar de handen ineen om  verzameldwang onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Ze doen dat middels een speciale Nederlandse Hoarding Week van 17 tot en met 21 mei, een online evenement waarbij op de website http://nederlandsehoardingweek.nl/ gedurende die week dagelijks nieuwe relevante informatie te vinden is. Ook worden enkele live webinars georganiseerd. Nederland volgt daarmee het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, waar een dergelijke week al vaker met succes is gehouden.

Hoarding is een psychiatrische stoornis, waarbij iemand zoveel spullen verzamelt en bewaart, dat normaal leven in het huis niet goed meer mogelijk is. Er is bovendien sprake van stress en beperkingen in het dagelijks leven en er is grote moeite om spullen weg te doen, óók als die weinig of geen economische waarde meer hebben. Hoarding  komt vaak  voor samen met andere aandoeningen, zoals angst- en dwangstoornissen, ADHD, autisme, depressies of vormen van hersenletsel. Hoarding brengt veel risico’s met zich mee, denk bijvoorbeeld aan een verhoogd brandrisico, gezondheidsrisico’s voor de bewoner, overlast door stank of ongedierte en veel zorgen en verdriet bij betrokken familie en vrienden. Juist die groep proberen de professionals met deze Hoarding Week te bereiken: Wat kun je zelf doen als een dierbare aan verzameldwang lijdt en wat kun je beter laten? Waar is hulp te vinden? Wat ís hoarding eigenlijk?

Alle betrokken professionals hebben in de praktijk met hoarding te maken. Het zijn gespecialiseerde professional organizers, medewerkers van de GGD, de GGZ, Maatschappelijk Werk, Dierenbescherming, Sociaal Wijkverpleegkundigen, therapeuten en behandelaars, Leger des Heils en specialisten in woningvervuiling. Een groot deel van deze professionals werkt ook al langere tijd samen in de Landelijke Hoarding Werkgroep.

De webinars worden opgenomen en zijn later terug te kijken voor iedereen die niet-live aanwezig kon zijn. Deze staan op het nieuwe YouTube-kanaal Hoarding Nederland Informatie met interessante webinars/video’s over hoarding, samenwerking/ketenzorg en behandeling van hoarding:

https://www.youtube.com/channel/UC8_bJwV9nwZJIZKa7789R3A

Het programma, alsmede een lijst van deelnemende professionals, vindt u op de website:

nederlandsehoardingweek@gmail.com of http://nederlandsehoardingweek.nl/

 

Voor GGZ-consultatie over hoarding/verzameldwangbehandeling kunt u contact opnemen met Maike Kramer, psycholoog en aanmeldcoördinator van Hoarding/verzameldwangteam Altrecht.

Als u meer wilt weten over de samenwerking van het regionale en landelijke ketenzorgnetwerk van hoarding/verzameldwang kunt u contact opnemen met Marijda Fournier, klinisch psycholoog.

Voor vragen kunt u een mail richten aan ZAPolikliniekenLunetten@Altrecht.nl , ter attentie van Maike Kramer of Marijda Fournier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *