Het ADF wetenschapspanel participeert in ruim 43 wetenschappelijke onderzoeken. Een van de onderzoeken waarbij het panel nauw betrokken is, betreft de TETRO behandelstudie. Coördinator van het panel, Désirée van Leeuwen, vroeg aan hoofdonderzoeker prof.dr. Odile van den Heuvel en promovendus drs. Tjardo Postma hoe ze de samenwerking tot nu toe ervaren.

Odile: ”Het fijne is dat jij, Désirée, vanaf het begin bij onze studie betrokken bent en actief meedenkt. Op die manier bouw je met elkaar ervaring op, zodat je ook weer makkelijk over vervolgonderzoeken kunt nadenken, zoals dat je nu betrokken bent bij een nieuwe aanvraag. Wij vinden continuïteit erg belangrijk. En wat we ook heel waardevol vonden is de paneldiscussie op de consortiumdag afgelopen jaar, die we samen met jou hebben georganiseerd. Daaraan deden oud TETRO-deelnemers en andere mensen met TMS ervaring mee, die vertelden over hun ervaringen met TMS. Alle therapeuten die hierbij aanwezig waren, zowel TMS-therapeuten als de exposuretherapeuten, vonden deze paneldiscussie een grote meerwaarde.”

Tjardo: ”In een klinische wereld kun je regelmatig een taal aannemen die voor deelnemers aan een studie zoals deze als onvriendelijk of ongevoelig wordt ervaren. Wij vonden jullie terugkoppeling dat de communicatie tussen de deelnemers en de onderzoekers van het TETRO team beter kon heel waardevol. Een ander voorbeeld is dat we erop hameren dat exposure goed moet gebeuren. Alle mensen hebben voorafgaand aan hun TETRO deelname elders al exposure gedaan. Maar vaak blijkt dat ze in de praktijk helemaal niet zijn toegekomen aan de exposure-oefeningen. Jullie hebben ons er meermalen op gewezen dat het erg belangrijk is dat mensen niet beschuldigend toegesproken moeten worden als de exposure-oefening even niet lukt en dat we na moeten gaan of er bepaalde redenen zijn waarom iemand weer meer tot vermijding overgaat. Jullie feedback houdt ons scherp.”

 

Over het onderzoek
TETRO, een landelijke klinische behandelstudie naar de effectiviteit van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) als toevoeging op exposuretherapie. TMS is een vorm van hersenstimulatie waarbij gebruikgemaakt wordt van magnetische pulsen, die door de schedel heen worden gegeven. Door deze pulsen herhaaldelijk (repetitief) te geven, kunnen we de activiteit van specifieke hersengebieden laten toenemen of afnemen. We hopen dat mensen met OCS hierdoor na TMS beter reageren op exposuretherapie.

Ze zijn nog op zoek naar deelnemers. Klik hier voor meer informatie.

Desiree (ADF stichting) en Odile (Amsterdam UMC)

TETRO consortiumdag 17 mei 2024