Paniekstoornis: aanvallen van paniek met lichamelijk klachten

Bij een paniekstoornis heb je plotselinge paniekaanvallen. Tijdens zo’n aanval krijg je last van allerlei lichamelijke klachten. Je krijgt bijvoorbeeld hartkloppingen, of het klamme zweet breekt je uit. Een paniekstoornis kan in korte tijd erg heftig worden. Je denkt misschien “Ik krijg een hartinfarct en ga dood”. Heb je al eens eerder een paniekaanval gehad, dan ga je het liefste situaties uit de weg die zo’n aanval oproepen. Als je een paniekstoornis hebt, dan ontloop je situaties waarvan je denkt dat er geen uitweg is. Of waar geen hulp in de buurt is als je de paniek voelt opkomen.

Paniekstoornis: klachten, symptomen en oorzaken

Paniekstoornis: Klachten en symptomen

Een paniekaanval als gevolg van een paniekstoornis bestaat uit een lichamelijke reactie en een geestelijke reactie. Lichamelijk kan angst leiden tot heel vervelende, maar ongevaarlijke verschijnselen:
– Hartkloppingen
– Transpireren
– Trillen of beven
– Benauwdheid
– Tintelingen
– Opvliegers of koude rillingen
– Duizeligheid
– Misselijkheid
– Pijn op de borst

De geestelijke verschijnselen van paniekstoornis en een daaruit volgende paniekaanval zijn ook heel naar.
– Je verwacht dat er iets vreselijks gebeurt
– Je voelt je onwerkelijk
– Het gevoel hebben dat je buiten jezelf staat, of flauw valt
– Angst om de controle over jezelf te verliezen
– Je bent bang dat je gek wordt, of dood gaat

Oorzaken

Naar de lichamelijke oorzaak van paniekstoornis wordt veel onderzoek gedaan. Onderzoekers bestuderen de structuur van de hersenen en de stofwisseling daarin. Een paniekaanval lijkt immers op een soort kortsluiting in je hersenen. Heb je geen paniekstoornis, dan kunnen extreme omstandigheden toch een paniekaanval uitlokken. Heb je wel een paniekstoornis, dan kan je ook een paniekaanval krijgen in minder stressvolle situaties. De stoornis begint meestal rond je twintigste. Vaak begint dit na een emotionele gebeurtenis, zowel negatief als positief. Voorbeelden hiervan zijn de dood van een ouder, een echtscheiding, een bruiloft of de geboorte van een kind.

Behandeling en medicatie

De behandeling van paniekstoornis bestaat uit cognitieve gedragstherapie, eventueel in combinatie met medicatie.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees verder

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees verder

Module paniekstoornis Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je paniekklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie. Normaal gesproken kost deze module €49,95. Als Vriend van de ADF stichting krijg je 20% korting. Stuur een mail naar donateurs@adfstichting.nl en vraag de kortingscode aan.

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

HELP JE MEE? Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.