Smetvrees

Als je smetvrees hebt, heb je een obsessieve angst om vies of besmet te raken. Hierdoor heb je vaak de dwang om urenlang schoon te maken of te douchen. Je kunt ook erg vies zijn van dingen, bijvoorbeeld de stofzuiger. Dan ben je zo bang voor alles dat in aanraking is gekomen met de stofzuiger dat je die niet meer wilt aanraken. Of je doucheritueel is zo uitgebreid en ingewikkeld geworden, dat je bijna niet meer onder de douche vandaan komt. Dat je voorwerpen, ruimtes en mensen uit de weg gaat, kan voor problemen zorgen. Mensen die last hebben van smetvrees weten vaak wel dat de reinigingsrituelen helemaal niet nodig zijn. Maar het gevoel van besmetting en de dwang om viezigheid weg te poetsen kunnen zo sterk zijn dat je er met je gezonde verstand niet tegen kunt vechten.

Smetvrees komt in allerlei gradaties voor: het kan een kleine rare gewoonte zijn, of het kan je hele leven beheersen. Veel mensen vinden deurklinken lastig, omdat iedereen daar met zijn handen aan zit. Dat wil niet meteen zeggen dat je smetvrees hebt. Als je geen enkele deur meer opent zonder een zakdoekje te gebruiken wordt het probleem al wat lastiger. En als je hele doen en laten bepaald wordt door of iets schoon of vies is, dan is het verstandig hulp te zoeken.

Behandeling

De behandeling van smetvrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie, eventueel in combinatie met medicatie.

Onze medewerkers van telefonische hulpdienst denken graag mee over de juiste behandeling voor jou. We zijn dagelijks bereikbaar via de telefoon en je bent altijd welkom om langs te komen.

Zoeken
X