Hoogtevrees = Acrofobie: bang zijn voor hoogten

Draait je maag zich om, word je duizelig en wil je het liefst iemand vastgrijpen als je op een hoog punt staat? Heb je die sterke reactie niet alleen op een hoge rots, maar ook op de galerij van een flat? Dan heb je hoogtevrees (acrofobie).

Als je vanaf een hoogte om je heen kijkt en je hele lichaam schreeuwt dat het gevaarlijk is en je moet wegwezen, dan is en sprake van optische hoogtevrees. Maakt alleen al de gedachte aan vallen of springen je bang en heb je angst dat je geen controle hebt over een situatie, bijvoorbeeld in de skilift? Dan heb je cognitieve hoogtevrees.

De meeste mensen hebben alleen hoogtevrees als ze contact met de aarde hebben. In een flat op de 10de etage hebben ze geen enkele last.

Hoogtevrees: klachten, symptomen en oorzaken

Heb je last van hoogtevrees, dan ben je bang op grote hoogten. Dit kan leiden tot lichamelijke spanningen:

– gespannen gevoel

– duizeligheid

– hartkloppingen

– misselijkheid

– zweten

– ademnood

– verminderde concentratie

– verkramping

– paniek tot zelfs doodsangst

Oorzaken

Als het angstgevoel niet meer in verhouding staat tot het gevaar, wordt hoogtevrees een angststoornis. Bijvoorbeeld als je al in paniek raakt op een keukentrapje. Hoogtevrees komt het meeste voor bij kinderen onder de 10 jaar en volwassenen boven de 50 jaar. Jonge kinderen nemen het gedrag of de manier waarop wordt gereageerd op situaties met hoogte vaak over van hun ouders. Als ouders hoogtevrees hebben, is de kans de hun kinderen het ook krijgen drie tot vijf keer zo groot. Bij ouderen kan hoogtevrees te maken hebben met voorzichtiger worden en het gevoeliger worden van het evenwichtsorgaan.

Andere oorzaken van hoogtevrees zijn:

– gebruik van drugs, soms al cafeïne of energydrankjes

– emotioneel onveilige jeugd of een te beschermende jeugd

– een gebeurtenis in het leven die het gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen ondermijnt

– lichamelijke veranderingen, zoals zwangerschap of een operatie

Behandeling en medicatie

De behandeling van hoogtevrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Als hoogtevrees samengaat met een andere (angst)stoornis), dan kan de behandeling langer duren.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees meer

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees meer

Module Omgaan met emoties Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je hoogtevreesklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie en klik op de link onder de video om je via de ADF stichting aan te melden en krijg 20% korting. Gebruik hiervoor de kortingscode: adfehealth5

Aanmelden Module Omgaan met emoties

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

Help je mee?

Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.