10 tips voor een goed gesprek

Wil je wel praten over je angst, maar weet je niet hoe? Deze 10 tips van ervaringsdeskundigen helpen je.

1.Voorbereiding

Wees voorbereid en bewaak je persoonlijke grenzen. Bedenk van tevoren wat je wel en niet kwijt wil.

2.Tijd en locatie

Kies je eigen tijd en plaats.

3. Een-op-een gesprek

Het is vaak makkelijker om je angst bespreekbaar te maken in een een-op-een gesprek, dan in een groep mensen.

4. Eerlijkheid

Wees eerlijk en praat vanuit jezelf.

5. To the point

Noem het beestje bij de naam en draai er niet om heen. Door je stoornis te benoemen, geef je duidelijkheid.

6. Herkenbaarheid

Als je het moeilijk vindt om je angststoornis onder woorden te brengen, kun je een angstige situatie omschrijven die iedereen zal herkennen.

7. Je mag er zijn 

Bedenk dat je niet de enige bent met een angststoornis.. 1 op de 5 mensen krijgt er in zijn leven mee te maken. Je hoeft je niet te schamen.

8. Gebruik de vraag: Hoe is het met je?

Als je het moeilijk vindt om het juiste moment te kiezen, dan is de vraag ‘Hoe is het eigenlijk met jou?’ een kans om eerlijk te antwoorden en bijvoorbeeld te zeggen ‘Nou, eigenlijk niet zo goed, want…’. Je kunt natuurlijk alleen vertellen wat je op dat moment kwijt wilt.

9. Vertrouw in de ander

Mensen hebben vaak meer begrip dan je vooraf denkt. Als jij je angst niet meer verbergt, zal je wellicht nog versteld staan van het begrip dat je krijgt.

10. Wederkerigheid

Bedenk dat delen wederkerig is. Als jij zo moedig bent om je angst bespreekbaar te maken, dan is het voor anderen ook makkelijker om eerlijk te zijn over hun eigen psychische kwetsbaarheid.

Hoe wij kunnen helpen:

Vind je het lastig om iemand in je eigen omgeving te vinden om mee te praten of wil je eerst oefenen met open zijn over je angst?

Bel ons
Iedere werkdag van 9.00 tot 13.30 uur kun je bellen met een ervaringsdeskundige van onze telefonische hulpdienst: 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Kom langs
Je kunt ook langskomen. Maak dan eerst een afspraak. Een gesprek helpt je zeker om je mogelijkheden op een rij te zetten.