Ziektevrees = hypochondrie: angst voor een ernstige ziekte

Heb je een pijntje of een vreemde moedervlek? En denk je meteen dat er iets ‘heel erg mis’ is met je lichaam? Dan heb je misschien last van ziektevrees (hypochondrie). Je denkt dan: ‘Ik heb hier zo veel last van, dat moet wel iets ernstigs zijn’. De meeste mensen gaan dan meteen zoeken op internet. Je hoopt dat dat je gerust stelt, maar bij iemand met ziektevrees is dat vaak niet zo. De last die je hebt van een lichamelijke klacht zegt weinig over de ernst van een kwaal. Onschuldige kwalen, maar ook lichamelijke of geestelijke spanning kunnen heel vervelend zijn, zonder dat je echt iets mankeert. Je hoeft niet echt iets te mankeren, ook al denk je dat door ziektevrees.

Ziektevrees: klachten, symptomen en oorzaken

Ziektevrees: Klachten en symptomen

Heb je last van ziektevrees, dan kan angst voor een ernstige ziekte je leven gaan beheersen. Normale aandacht voor je gezondheid verandert dan in dwangmatige controle. Elk plekje of pijntje val je op en daarvan kun je al snel in paniek raken.

Je laat jezelf bij ziektevrees niet makkelijk geruststellen, zelfs niet door een arts. Doordat je angstig bent, komt de informatie ook niet goed bij je binnen. Verhalen die je onrust geven, pak je meteen op. Zoals alarmerende ziekteverhalen van mensen in je omgeving. Maar geruststellende informatie dringt niet tot je door, of ben je zo weer vergeten. Hoe banger je wordt, hoe vaker je aan je kwaaltje, plekje, of pijn denkt en hoe ‘gevoeliger’ het betreffende lichaamsdeel wordt.

Oorzaken

Iemand met ziektevrees schrikt meer dan normaal van een onverwachte pijn, een bultje of hartkloppingen.

Lichamelijke klachten zoals deze kunnen je bang maken of spanning geven, omdat je ze niet direct herkent of kunt verklaren,

Ook het denken aan allerlei enge ziektes kan je bang maken. Media houden ons op de hoogte van allerlei ziektes en kwalen. Die informatie is nuttig, maar kan ook twijfels geven over je eigen gezondheid. Bij ziektevrees ben je daar extra gevoelig voor. Ook goedaardige verschijnselen kunnen je in de war maken. Door zelf te denken dat je ‘ernstig ziek’ bent, blijf je gevangen in een angstpatroon.

Behandeling en medicatie

De behandeling van ziektevrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie eventueel in combinatie met medicatie.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees verder

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees verder

Module Omgaan met emoties Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je ziektevreesklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie. Normaal gesproken kost deze module €49,95. Als Vriend van de ADF stichting krijg je 20% korting. Stuur een mail naar donateurs@adfstichting.nl en vraag de kortingscode aan.

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

Help je mee?

Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.