What’s wrong with me?

Er zijn mensen die nog precies weten waar ze waren op 11 september 2001, op 26 december 2004 of, langer geleden, maar speciaal voor de oudere voetballiefhebbers onder ons, op 7 juli 1974. Ik niet. Ik ben sowieso slecht in het onthouden van datums.

Zo weet ik ook niet meer precies wanneer ik mijn diagnose kreeg. Ja, het is inmiddels bijna drie jaar geleden, het moet februari 2016 geweest zijn, op een woensdag. Maar welke? Misschien belangrijker dan de datum, weet ik nog goed hoe ik me voelde. Ontreddering is misschien de beste beschrijving, ontreddering gecombineerd met onzekerheid.

Een reeks vragen schoot door mijn hoofd: ‘Wat gebeurt er met me? Kan ik mijn hoofd nog vertrouwen? Zal ik ooit nog in een vliegtuig stappen? Word ik straks opgenomen? Wat is er mis met mij?’ Deze vragen en de bijbehorende gevoelens komen onmiddellijk weer boven als ik het pakketje opgemaakt hebt dat op de deurmat viel. Een stevig, bijna vierkant, hardcover boek met in felle, oranje, kapitale letters op een zachtgroene achtergrond: WHAT’S WRONG WITH ME?

Ruim een half jaar geleden interviewde Vittorio Busato mij over mijn vliegangst en Peter Valckx portretteerde me. Dat deden ze met nog negenenveertig anderen. In totaal vijftig mensen, vijftig diagnose’s uit het hele spectrum van de DSM. Persoonlijksheidsstoornissen, stemmingsstoornissen, eetstoornissen, seksuele disfuncties. Alles komt zo’n beetje aan bod. Niet om uit te leggen wat deze stoornissen inhouden, of hoe en waarom ze in de DSM geclassificeerd zijn, maar om deze diagnoses persoonlijk te maken, als een ode aan individuele verschillen.

Wat opvalt is het verschil tussen de aandoening en de persoon. Waar de DSM en de psycholoog het heeft over stoornissen en disfuncties, hebben de personen het over de ongemakken en het onbegrip van de omgeving. In het tijdperk van instagram en faebook zien we alleen maar mooie succesverhalen. Geluk is een keuze. Niemand laat zijn ware gezicht zien. Opgepoetste verhalen en blije gezichten worden elke seconde van de dag gedeeld. Wie heeft hier een stoornis? Zijn er nog wel normale mensen of zijn er alleen maar mensen die hun ware aard onderkennen, ontdekken en tonen en zij die nog onwetend zijn, die alleen datgene toelaten wat in het perfecte plaatje past en de rest gewoon hardhandig wegdrukken?

WHAT’S WRONG WITH ME? is een verademing in onze ‘feel-good-maatschappij’. Er is niks ‘mis’ met deze mensen. Dat is het stigma en daar moeten we vanaf. Het is eerder: THAT’S ME! Eerlijke persoonlijk verhalen met een gezicht, zonder opsmuk. Verhalen die een podium verdienen. Ik ga er elke avond een paar lezen.