VUmc/ GGZ inGeest onderzoekt antidepressiva en runningtherapie bij depressie en angst

Running therapie

Heeft u depressieve en/of angstklachten? Dan bent u misschien geïnteresseerd in dit onderzoek.

De MOTAR studie kijkt naar de invloed van antidepressiva en runningtherapie op de psychische en lichamelijke gezondheid. U wordt gedurende zestien weken behandeld met antidepressiva óf met drie keer per week hardlopen (runningtherapie). Door middel van loting wordt bepaald welke behandeling u krijgt.

De onderzoekers verwachten dat de runningtherapie en de antidepressiva-therapie gemiddeld even goed werken, maar de vraag is hoe de effecten precies tot stand komen, en welke mensen het best reageren op beide therapieën. Er zal gekeken worden naar hoe deze twee behandelingen werken en of bepaalde biologische processen hiervoor een verklaring kunnen geven. Onder anderen kijken ze naar de reactie van de behandelingen op stress-systemen in het lichaam en de veroudering van lichaamscellen.

Als u depressieve en/of angstklachten heeft en na screening geschikt blijkt te zijn, worden uw psychische en lichamelijke gezondheid gedurende de behandeling in kaart gebracht met behulp van vragenlijsten en bloedafname. U krijgt een gratis medische controle van onder anderen uw bloeddruk, (over)gewicht, conditie, cholesterol en suikerziekte. Een samenvatting van de resultaten van het lichamelijk onderzoek krijgt u na afloop van het onderzoek thuisgestuurd.

Naast het hoofdonderzoek zal er een hersenscan deelstudie plaatsvinden, waarbij de hersenactiviteit van de mensen in kaart wordt gebracht met een MRI scan.

Voor aanmelding en meer informatie, bezoek de website: www.motar.nl, of neem contact met ons op via e-mail MOTAR@GGZinGeest.nl of telefoon 020-788 5679 / 020-788 4596 / 020-788 5632.

Zoeken
X