Vliegangst = Aviofobie: irrationele angst om te vliegen

Vliegangst is een van de meest voorkomende fobieën. Sommigen hebben er een beetje last van, slapen minder goed voor een vlucht en zijn gespannen bij opstijgen en landen. Voor anderen met vliegangst (aviofobie) is vliegen een ware marteling. Die raken eerder in paniek bij bijvoorbeeld flinke turbulentie.
De cijfers van dodelijke ongevallen bij het vliegen zijn veel lager zijn dan bijvoorbeeld in het alledaagse verkeer op de grond. Vliegangst is daarom niet rationeel. Een vliegramp heeft echter enorm impact door de hoge aantallen slachtoffers per ongeval.

Vliegangst: klachten, symptomen en oorzaken

Heb je last van vliegangst, dan ervaar je de situatie als bedreigend. Je lichaam maakt in zo’n situatie stresshormonen aan. De stresshormonen dienen ervoor om je te laten vluchten of vechten als dat nodig is. Maar die paraatheid van je lijf heeft geen nut als je in een vliegtuig zit. Daardoor worden de stresshormonen omgezet naar lichamelijke spanningen en onrustige gedachtes.
Lichamelijke spanning; misselijkheid, zweten, hyperventilatie, gevoel flauw te vallen.
Negatieve gedachtes: ‘we storten neer, ik weet het zeker’; ‘ik had naar mijn intuïtie vanmorgen onder de douche moeten luisteren, dit is geen goede dag’, enz.
Gevoel opgesloten te zitten, paniekgevoelens.
Vliegangst veroorzaakt dus zowel lichamelijke spanning als negatieve gedachtes.

Oorzaken

Meestal is vliegangst een samenspel van elementen: angst voor kleine, donkere ruimtes, hoogtevrees, angst voor water, wantrouwen in techniek, enz.

Claustrofobie
Waarschijnlijk heb je moeite hebt met kleine ruimtes, waar je niet uit kunt. Het idee dat je niet zomaar kunt uitstappen, kan een heftige paniekreactie oproepen.

Controledwang
In een vliegtuig ben je de controle over de situatie kwijt per definitie kwijt. De piloot en externe omstandigheden (het weer, de techniek, enz.) bepalen of jij straks weer veilig op de grond staat.

Traumatische ervaring
Misschien heb je een keer een noodlanding meegemaakt en is je vliegangst daarmee begonnen, of ben je een keer verward wakker geschrokken tijdens heftige turbulentie.

Behandeling en medicatie

Natuurlijk kun je er bij vliegangst voor kiezen om nooit te vliegen. Als je behandeld wilt worden, dan is een cursus een optie. Zo’n cursus is duur en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Komt je vliegangst voort uit een traumatische ervaring of ben je ook op andere gebieden angstig, dan is behandeling met cognitieve gedragstherapie een mogelijkheid.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees meer

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees meer

Module Omgaan met emoties Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je vliegangstklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie en klik op de link onder de video om je via de ADF stichting aan te melden en krijg 20% korting. Gebruik hiervoor de kortingscode: adfehealth5

Aanmelden Module Omgaan met emoties

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

Help je mee?

Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.