Programma


Klik hier om het schema uit te kunnen printen.

Kom speeddaten!

Al onze sprekers zijn zeer ervaren met de behandeling van angst- en/of dwangklachten. De ene als psychiater en de ander als ervaringsdeskundige. Gedurende de hele dag kun je speeddaten met een aantal van onze sprekers. In blokken van 10 minuten kun je al je vragen stellen. Dit zal in een aparte ruimte plaatsvinden zodat je je geen zorgen hoeft te maken over privacy.

Plenaire zaal (één keer)

Willemijn Scholten


Neeltje Batelaan

Mensen met angststoornissen slikken vaak antidepressiva. Als zij na herstel van hun angststoornis proberen te stoppen met deze pillen hebben ze een kans op terugkeer van klachten. Het blijkt dat terugval vaak voorkomt, maar lang niet bij iedereen. Ook lukt het afbouwen bij een behoorlijk aantal mensen niet, zij verminderen de dosis wel, maar het lukt niet om de medicatie helemaal af te bouwen. Wat kan iemand die antidepressiva slikt het beste doen? Afbouwen of de pillen blijven slikken? En hoe kun je het afbouwen het beste aanpakken? Neeltje Batelaan (psychiater) en Willemijn Scholten (psychotherapeut) behandelen mensen met angststoornissen en doen onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva. Zij vertellen in deze lezing over de stand van zaken rondom afbouw, over de voor- en nadelen ervan en geven advies over hoe het beste de keuze voor wel of niet afbouwen gemaakt kan worden.

Elsbeth Zandee

Virtual Reality is een manier om een situatie te beleven zonder dat je er naar toe gaat. In de behandeling van een psycholoog gaat het vaak over situaties die niet lekker lopen of misgaan. In de cognitieve gedragstherapie wordt er dan gekeken naar de gedachten en gevoelens en het gedrag van mensen. Maar dat is vaak achteraf en vaak weet iemand dan niet meer precies wat hij zei of wat zij dacht. Nu kunnen we met Virtual Reality iemand in de situatie zetten die hij of zij vreest en direct behandelen. In de presentatie neem ik je mee in hoe dit gaat en wat de ervaringen tot nu toe zijn en demonstreren we een stukje van een VR-behandelsessie. 

Het interessante is dat iedereen weet dat het niet echt is, maar zodra je de bril opzet ‘vergeet’ je dat het niet echt is en reageer je hetzelfde als in een echte situatie. Tegelijkertijd weet je nog wel dat het niet echt is en durf je meer te zeggen en te doen dan in een echte situatie. Achteraf heb je de ervaring dat je het hebt gedaan en het lukte, het ging goed! 

Dit proces kun je zien tijdens de demonstratie. Later kun je het ook zelf ervaren met een VR-bril van CleVR. CleVR is de hele dag aanwezig om demonstraties te geven waarbij je zelf ervaart hoeveel effect de beelden hebben op je gevoelens en wat je denkt. 

Jenny Blaauwbroek

Angst voelen is geen probleem. De manier waarop je energie verliest aan het bestrijden van angst is een veel groter probleem. Het belemmert je het leven te leiden wat je wilt. ACT geeft tools om te ontdekken wat er toe doet voor jou, maar vooral om er naar te leven. Waardoor je met angst, toch kan doen wat jij echt belangrijk vindt! In deze presentatie wordt toegelicht hoe mensen hun eigen weg volgen en zij leren om gaan met alle angst en stress die het leven met zich meebrengt.

Kortdurende intensieve exposure in verschillende varianten (van 4 dagen tot 4 weken) gekoppeld aan consolidatie van het leerproces in de persoonlijke leefomgeving van de patiënt bij complexe PTSS, obsessieve compulsieve stoornissen, sociale angststoornis en gegeneraliseerde agorafobie is een goed alternatief voor patiënten bij wie eerdere behandelingen in de specialistische GGZ geen of onvoldoende resultaat hebben gehad. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de voortgang van het implementeren van deze behandelingen binnen het expertisecentrum Overwaal voor Angst Dwang & PTSS van Pro Persona, worden een aantal mythes ontkracht zoals de uniciteit van de therapeutische relatie, en wordt dit verder uitgediept aan de hand van het bespreken van een specifieke behandeling met patiënt en één van de therapeuten.

Dwang is vaak een hardnekkig probleem. Wat kun je doen om de moed niet te verliezen? Het definitieve antwoord daarop heb ik zeker niet, maar wel een aantal tips, die misschien kunnen helpen.

EMDR is een nogal vreemde therapie voor mensen die lijden aan een Post Traumatisch Stress Syndroom. Tijdens de behandeling wordt patiënten gevraagd terug te denken aan het trauma en, tegelijkertijd, de ogen te bewegen. Vreemd of niet, die therapie werkt erg goed. Maar hoe dan? We hebben dat experimenteel onderzocht en we menen dat inmiddels wel te begrijpen. Op hoofdlijnen.  Dat onderzoek wordt op een niet-technische manier uitgelegd, begrijpelijk voor buitenstaanders. Ik zal het ook hebben over de praktische betekenis: wat doe je er dan mee,  met dat onderzoek?

Marjolijn van Kooten werd recent ambassadeur van de ADF stichting en wordt in alle media bejubeld voor haar ‘psychiatrisch cabaret’. Eerst samen met Bram Bakker en sinds 2017 solo. Als feestelijke afsluiter van de dag speelt Marjolijn een stuk van haar nieuwste show Ik zie de bui al hangen.


Kleinere zalen (één keer voor en één keer na de lunch)

Odile van den Heuvel

Allereerst zal er uitleg gegeven worden over de werking van transcraniele magnetische stimulatie (TMS). Vervolgens wordt de stand van zaken over TMS-behandelingen bij OCD worden samengevat. Daarna zal uitleg gegeven worden over de klinische studie die dit najaar van start gaat, waarbij gekeken wordt hoe TMS kan bijdragen aan het vergroten van het effect van exposure-behandeling bij OCD. Er is ook veel ruimte voor vragen.

Henny Visser

De standaard behandeling voor een dwangstoornis is Cognitieve Gedragstherapie (CGT) met exposure. Hoewel CGT effectief is voor veel patiënten is er ook een groep waarvoor het niet (voldoende) werkt. Ook zijn er patiënten die exposure niet durven aangaan. Er is dus behoefte aan een nieuwe, niet beangstigende behandeling voor dwang. In deze workshop laten we je kennis maken met Inference Based Approach (IBA), een nieuwe veelbelovende behandeling zonder exposure. Daarnaast vertellen patiënten zelf wat zij van deze behandeling denken en hoe ze meewerken aan onderzoek naar IBA. Wat kunnen zij doen om de kwaliteit van onderzoek te vergroten?

Irene van Vliet

Medicijnen gebruiken tijdens de zwangerschap is altijd een lastig iets. Krijgt mijn kind aangeboren afwijkingen door de pillen? Wat is het effect op het beloop van de zwangerschap? Kan ik bij de verloskundige onder controle blijven of moet ik naar het ziekenhuis? Moeten er extra controles en echo’s plaatsvinden? Kan ik thuis bevallen of moet dat in het ziekenhuis? Wordt de baby eerder geboren, en is het bij de geboorte kleiner of heeft het een lager geboortegewicht? Mag ik borstvoeding geven? Krijgt de baby onttrekkingsverschijnselen van de medicijnen? Wat zijn de effecten van de medicatie op mijn kind op langere termijn? En wat zijn eigenlijk de risico’s voor mij zelf als ik de medicijnen voor of tijdens de zwangerschap stop?

De antwoorden op deze vragen komen in de presentatie aan de orde. In algemene zin, want voor iedere (aanstaande) zwangere geldt dat er een advies op maat gemaakt moet worden. Wel of niet medicijnen gebruiken tijdens de zwangerschap blijft immers altijd een individuele risico-afweging, voor iedere persoon weer anders. Als je goed geïnformeerd bent over alle aspecten die meespelen, kun je een zo goed mogelijke keuze maken. 

Frits Boer

Elk kind kent angst. Ook als die heftig is, wil dat nog niet zeggen dat hij overmatig is. In deze sessie laten we zien welke angsten horen bij de normale ontwikkeling van kinderen. Daarna kijken wij wanneer wij angst overmatig moeten noemen. En natuurlijk wat het kind zelf en zijn ouders daar aan kunnen doen. Tenslotte bespreken we wanneer professionele hulp moet worden gezocht en wat daarvan de mogelijkheden zijn.

Bert van Iperen

In situaties met andere mensen kun je je enorm opgelaten voelen. Je ziet andere mensen en kijkt met een mengeling van bewondering en jaloezie hoe rustig zij zijn, hoe goed ze het doen, hoe makkelijk ze een gesprek voeren. Je hebt last van blozen, trillen of transpireren en je hebt het gevoel dat je maar onhandig staat te zijn. Tijdens de training sociale angst, oefen je stap voor stap om deze angst de baas te worden. Vaak is de angst gebaseerd op onrealistische verwachtingen, en deze worden tijdens de training aangepakt. Er wordt gewerkt met gedragstherapie als basis. Dat betekent dat je aangeleerd gedrag ook weer kunt afleren.

Maarten Kaarsemaker


Annemarie Janssen

Als vervolg op een 8 weeks klinische behandeling beeldbellen we 8 weken dagelijks met onze cliënten om exposure in de thuis omgeving goed vorm te geven, daarnaast beeldenbellen we met de hele groep op vrijdag om de exposure voor het weekend voor te bereiden. In deze workshop tonen we hoe het beeldbellen gedurende exposure werkt, niet praten over maar contact gedurende de exposure, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken of reizen. Daarnaast maken we een beeldbelverbinding met een cliënte die dit programma doorlopen heeft zodat zij vragen kan beantwoorden en tevens laten we zien hoe groepsbeeldbellen eruit ziet.

Marrie Bekker

Autonomie-gehechtheid is het vermogen tot zelfsturing in verbondenheid met anderen. Onderzoek toont aan dat veel (niet alle!) mensen die kampen met angststoornissen, problemen ervaren met zaken als:vaak doen wat anderen willen, een zwak “zelf-gevoel” hebben en veel twijfelen, zich stuurloos voelen, sub-assertiviteit, nieuwe omgevingen vermijden. Voor autonomie versterkende, individuele of groepstherapie bestaat daardoor een flink groeiende belangstelling. Deze lezing is gewijd aan de achtergronden en inhoud van deze aanpak, en aan de ervaringen ermee en uit studies blijkende effecten ervan.

 

 

Thea van Bodegraven

Als ouder of partner zit je vast in de angst en dwang van je gezinslid. Hoe komt het dat je er niet uit kunt stappen? Emotionele chantage, meedwangen en vermijden.

Thea , coach bij Sterk in Eigen Kracht en ervaringsdeskundig, laat je zien hoe deze patronen elkaar in stand houden. Haar man vertelt wat haar verandering voor hem en zijn dwang heeft betekend.

Else de Haan

Mijn kind een dwangstoornis, kan dat? Is dat niet een probleem van volwassenen? Teveel handen wassen, teveel controleren, te precies zijn, welk kind heeft dat nu? De meeste kinderen houden niet van handen wassen en controleren. Toch zijn er ook kinderen die teveel handen wassen, teveel controleren, te precies zijn of andere wonderlijke dingen doen. Zij doen dat niet omdat ze dat zo leuk vinden of omdat ze vinden dat het hoort. Ze doen het omdat ze zich anders angstig, ongemakkelijk of erg onrustig voelen. Zij zetten alles op alles om te doen wat ze denken dat perse moet. Zij ontwrichten daarmee niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van hun ouders en zelfs broertjes en zusjes. Deze kinderen hebben een dwangstoornis.

Wat is er mis met een kind dat een dwangstoornis heeft? Wat betekent een dwangstoornis voor het kind zelf en voor het gezin? Is er een oorzaak en wat is de oplossing? Wat kan je doen als ouder? Op deze en andere vragen zullen we ingaan tijdens de workshop.

Edward Maitimo

Wanneer je met angst of verdriet te maken hebt, dan kunnen je gedachten op hol slaan. Vragen die opkomen als ‘wat als’ kunnen je vervolgens uren en soms dagen bezig houden. Het is alsof je opgesloten zit in een vicieuze cirkel van gedachten. Deze gedachten zijn onbewust en bij verdriet altijd op het verleden en bij angst altijd op de toekomst gericht. Je gedachten houden zich niet bezig met wat er zich NU afspeelt. Met Mindfulness word je bewust van deze automatische gedachtestromen en leer je hoe je je aandacht meer in het hier en nu kunt houden.

Maaike van der Linden

In deze workshop wordt verteld, wat men kan verwachten, als men gaat deelnemen aan het lotgenotencontact. Ook zal een groepslid van de lotgenotengroep dwang in Driebergen vertellen, wat het voor haar betekent om deel te nemen. Er zal voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen.

Eric Bolwerk

In deze workshop vertellen Eric Bolwerk (trainer/coach) en Merel Vermeulen (kandidaat) over de werkwijze en resultaat van “Kansen op werk” dat bestaat uit het werken op een werkervaringsplaats en een training/coaching traject. Daarnaast wordt er een leuke oefening gedaan, die ook gebruikt wordt bij “Kansen op werk”.

Dagvoorzitters

Speciale gasten: Ezelsociëteit Zeist

Zoeken
X