Plein- of straatvrees = Agorafobie: paniek, angst of stress op drukke plekken

Vermijd je het liefst drukke winkels? Raak je in paniek in een volle bus, tram of metro? Of voel je paniek opkomen op drukke snelwegen? Dan heb je mogelijk Plein- of straatvrees (agorafobie). Het is een paniekstoornis, die in dergelijke situaties grote angst en stress oproept. Plein- of straatvrees is afgeleid van het Griekse woord agorafobie. ‘Agora’ is het Griekse woord voor plein en ‘fobos’ betekent vrees.

Plein- of straatvrees: klachten, symptomen en oorzaken

Klachten en symptomen

Heb je last van plein- of straatvrees, dan bestaat een paniekaanval uit een geestelijke en een lichamelijke reactie. Lichamelijke angst kan leiden tot vervelende, maar ongevaarlijke verschijnselen:

– hartkloppingen

– transpireren

– trillen of beven

– benauwdheid

– tintelingen

– opvliegers of koude rillingen

– duizeligheid

– misselijkheid

– pijn op de borst

De geestelijke symptomen van plein- of straatvrees geven je het gevoel dat er iets vreselijks gebeurt.

– je voelt je onwerkelijk

– je hebt het gevoel dat je buiten jezelf staat of flauw valt

– je bent bang om de controle over jezelf te verliezen

– je bent bang dat je gek wordt of dood gaat

Oorzaken

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de lichamelijke oorzaken van plein- of straatvrees. Onderzoekers bestuderen de structuur van de hersenen en de stofwisseling. Een paniekaanval lijkt immers op een soort kortsluiting in de hersenen. Zowel extreme omstandigheden kunnen een paniekaanval uitlokken, maat ook minder stressvolle situaties. Plein- of straatvrees begint meestal rond je twintigste, vaak na een ernstige gebeurtenis als het overlijden van een van de ouders of echtscheiding. Maar ook trouwen of de geboorte van een kind kan de oorzaak zijn.

Behandeling en medicatie

De behandeling van een plein- of straatvrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie eventueel in combinatie met medicatie.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees verder

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees verder

Module Eenzaamheid Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je pleinvreesklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie. Normaal gesproken kost deze module €49,95. Als Vriend van de ADF stichting krijg je 20% korting. Stuur een mail naar donateurs@adfstichting.nl en vraag de kortingscode aan.

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

Help je mee?

Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.