Piekerstoornis = Anxietas: piekeren, tobben en voortdurend overbezorgd zijn

Zit je voortdurend te tobben over heel gewone gebeurtenissen of activiteiten? Over je eigen gezondheid, je kinderen of je werk? Dan heb je mogelijk een piekerstoornis (anxietas), ook wel bekend als gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Je bent de hele tijd overbezorgd en raakt al van streek van iets dat je in een ziekenhuisserie hebt gezien of een onvoldoende op je rapport. Bij een piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis kun je erg aan jezelf gaan twijfelen. Kan ik dit wel? Doe ik dit wel goed?
Meestal gaat het om zorgen die iedereen wel kent. Maar heb je last van een piekerstoornis, dan maak je je onnodig veel zorgen. Het kost je grote moeite om je gepieker onder controle te houden. Je klachten hebben meestal wel invloed op je dagelijks leven. Zowel sociaal als op school of in je werk.

Piekerstoornis: klachten, symptomen en oorzaken

Heb je last van een piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis, dan kun je last hebben van de volgende veel voorkomende klachten:

– zenuwachtig of gespannen

– lusteloos

– prikkelbaar

– moeite om te concentreren

– slecht slapen

– gespannen spieren

Oorzaken

We denken dat een piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis te maken heeft met minder zelfvertrouwen en verkeerd denken. Zo kan piekeren ertoe leiden dat je jezelf ongeschikt voor je werk vindt.
Piekeren over de toekomst wordt ook wel gezien als een manier om heftige emoties uit de weg te gaan. Je wilt controle houden, want stel dat er iets mis gaat. Omdat je niet alles kunt controleren, blijft het piekeren maar doorgaan.
Een piekerstoornis veroorzaakt veel spanning. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam op dreigend gevaar. Je lichaam is voortdurend in opperste staat van paraatheid. Klaar om te vluchten en aan te vallen. De gevolgen van een piekerstoornis zijn dan: uitputting en andere klachten.

Behandeling en medicatie

De behandeling van een piekerstoornis of gegeneraliseerde angststoornis bestaat uit cognitieve gedragstherapie eventueel in combinatie met medicatie.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees verder

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees verder

Module piekerstoornis Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je piekerklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie. Normaal gesproken kost deze module €49,95. Als Vriend van de ADF stichting krijg je 20% korting. Stuur een mail naar donateurs@adfstichting.nl en vraag de kortingscode aan.

Aanmelden Module Piekeren

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

Help je mee?

Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.