Dwanghandelingen

Wat zijn dwanghandelingen

Rituelen horen bij het leven. Religieuze gebruiken kunnen troost en houvast bieden. Er zijn topsporters die uit bijgeloof hun linkersok het eerst aantrekken. En veel kinderen hebben een fase waarin ze niet op de randjes tussen de stoeptegels stappen (want anders …).

Maar bij sommige mensen loopt dit gedrag uit de hand en wordt het dwangmatig. Heel soms komt dat omdat je erfelijke aanleg hebt voor een ‘obsessief compulsieve stoornis’, zoals dwang officieel heet. Maar meestal krijg je er pas last van onder druk van bepaalde omstandigheden. Dan kan een onveilige jeugd zijn, of traumatische, stressvolle gebeurtenissen. Dwanghandelingen gaan vaak samen met dwanggedachten. Je probeert iets te voorkomen waar je bang voor bent. Uit angst voor brand kun je bij het verlaten van het huis steeds weer teruggaan om te kijken of het gas wel echt uit is. Soms moeten mensen negen keer de tafel van negen opzeggen als ze het ‘duivelse’ getal zes ergens zijn tegengekomen. Smetvrees is misschien wel de meest bekende vorm van dwang.

Dwanghandelingen: Zo kan de ADF Stichting je helpen

Het wordt pas een dwangstoornis als de dwang je leven zo gaat beheersen dat je niet meer normaal kunt functioneren. Cognitieve gedragstherapie is dan aan te raden. Daarbij zal je vanuit een veilige situatie stapje voor stapje terug gaan naar wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven. Zo ruim je angstige gedachtepatronen op en sta je op tegen je dwang. Dwang heeft de neiging om bijna ongemerkt je leven binnen te sluipen. Maar het is lastig om het weer te laten verdwijnen. Hoe erg de dwang je leven ook beheerst, de ADF stichting kan je helpen. Je kunt je verhaal bij ons kwijt, we organiseren trainingen en kunnen je doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener. Neem gerust contact met ons op. Wij begrijpen je vraag.

Zoeken
X