BDD (Body Dysmorphic Disorder)

Mensen met BDD zijn ervan overtuigd dat er iets mis is met (een deel van) hun uiterlijk. Vaak gaat het om goed zichtbare delen van het lichaam, zoals delen van het gezicht en hoofd: de neus, oren, ogen, huid, kin, haar en lippen of mond. Ze zijn bijvoorbeeld te groot of te klein, niet symmetrisch genoeg, te vlekkerig of puisterig, te ver ingevallen, te bleek of te dun. Dat gaat veel verder dan onzekerheid, waar pubers bijvoorbeeld veel last van hebben.

Als je BDD hebt, ben je van mening dat een bepaald deel van je lijf heel erg onaantrekkelijk, of misvormd is. Je walgt er soms zelfs van. Deze ‘verstoorde lichaamsbeleving’ kan voor veel problemen zorgen. In de loop der tijd kan de inhoud van de obsessie veranderen, of kunnen er obsessies bij komen.

Mensen met BDD besteden veel tijd aan het bekijken en onderzoeken van hun onvolkomenheden. Ze kijken steeds in de spiegel, in etalages of proberen het lichaamsdeel te verbergen of zelfs te veranderen. Uit onderzoek is gebleken dat vrij veel mensen in de wachtkamer van de plastisch chirurg eigenlijk last hebben van een verstoorde lichaamsbeleving. Ze denken dat een operatie hun probleem zal oplossen. Helaas is dat eigenlijk nooit het geval. Het echte probleem los je er niet mee op, maar dat is vaak lastig om te aanvaarden. Zeker in een maatschappij waarin alles maar ‘perfect’ moet zijn.

BDD kan zorgen dat je geen normaal leven meer kunt hebben. Veel mensen met BDD worden somber en angstig en raken soms in een sociaal isolement.

Behandeling

Er zijn goede therapieën voor BDD. Vaak oefen je met een spiegel. Ook helpt de therapeut je om meer realistisch te denken en te oordelen over jezelf. Zo leer je betere omgaan met situaties waarin de ingebeelde lelijkheid weer opkomt.

Onze medewerkers van de telefonische hulpdienst denken graag met je mee over de juiste behandeling voor jou. We zijn dagelijks bereikbaar via de telefoon en je bent altijd welkom om langs te komen.

Zo kan de ADF stichting helpen
Zoeken
X