Wat is een Piekerstoornis

Als je last hebt van een piekerstoornis (ook: gegeneraliseerde angststoornis) dan ben je bijna de hele tijd overbezorgd. Meestal gaat dat over hele gewone gebeurtenissen of activiteiten. Misschien loop je te tobben over je eigen gezondheid, je kinderen of je werk. Dan raak je al van streek van iets wat je in een ziekenhuisserie hebt gezien, of een onvoldoende op je rapport. Ook kan je erg aan jezelf gaan twijfelen: Kan ik dit wel? Doe ik het wel goed?

Meestal gaat het om zorgen die iedereen wel herkent. Maar heb je last van een piekerstoornis, dan maak je je onnodig veel zorgen. Het kost je grote moeite om je gepieker onder controle te houden. Je klachten hebben meestal veel invloed op je dagelijks leven. Zowel sociaal als op school of in je werk.

Piekerstoornis: Klachten en verschijnselen

Als je last hebt van een piekerstoornis, pieker je heel erg veel. Deze klachten komen veel voor bij een piekerstoornis:

  • Zenuwachtig of gespannen
  • Lusteloos
  • Prikkelbaar
  • Moeite om te concentreren
  • Slecht slapen
  • Gespannen spieren

Piekerstoornis: Oorzaken

We denken dat piekeren te maken heeft met minder zelfvertrouwen en verkeerd denken. Zo kan veel piekeren ervoor zorgen dat je jezelf ongeschikt voor je werk vindt. Of je maakt van elk klein probleempje iets heel groots.

Piekeren over de toekomst wordt ook wel gezien als een manier om heftige emoties uit de weg te gaan. Pieker je de hele tijd, dan wil je controle hebben over toekomstige gebeurtenissen. Want stel je voor dat er iets mis gaat! Je vergeet dat je niet alles kunt controleren. Sommige dingen gaan gewoon zoals ze gaan. Op deze manier hou je het gepieker in stand. Piekeren levert veel spanning op. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam op dreigend gevaar. Als je veel piekert is je lichaam langdurig in opperste staat van paraatheid. Klaar om te vluchten of aan te vallen! Met als gevolg: uitputting en andere klachten.

Behandeling

De behandeling van een piekerstoornis bestaat uit cognitieve gedragstherapie, eventueel in combinatie met medicatie.

Onze medewerkers van de telefonische hulpdienst denken graag mee over de juiste behandeling voor jou. We zijn dagelijks bereikbaar via de telefoon en je bent altijd welkom om langs te komen.

Zoeken
X