Angst en fobie

Wat is een angststoornis?

We zijn allemaal wel eens bang en dat is heel gezond. Het is een waarschuwing voor gevaar en helpt je om jezelf te beschermen. Maar wat nu als je vaak angstig bent en op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is? En de angsten gaan steeds meer je leven beheersen? Dan spreken we van een angststoornis. Angststoornissen komen vrij veel voor en kunnen allerlei vormen aannemen.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis heb je plotselinge paniekaanvallen. Tijdens zo’n aanval krijg je last van allerlei lichamelijke klachten. Je krijgt bijvoorbeeld hartkloppingen, of het klamme zweet breekt je uit.

Lees meer

Pleinvrees

Bij sociale angst ben je bang dat iedereen negatief over je denkt. Bijvoorbeeld als je op visite gaat, een toespraak houdt, in gezelschap eet, een handtekening zet, een examen doet of moet optreden (podiumvrees).

Lees meer

Sociale angst

Bij een sociale angst ben je bang dat anderen je kritisch beoordelen of zelfs afwijzen. Je voelt je onzeker over jezelf en vreest dat mensen je niet aardig vinden.

Lees meer

Agorafobie

Plein- of straatvrees (‘agorafobie’) is een paniekstoornis (‘agora’ is het Griekse woord voor plein en ‘fobos’ betekent vrees).

Lees meer

Piekerstoornis (Gegeneraliseerde angststoornis)

Als je last hebt van een piekerstoornis (ook: gegeneraliseerde angststoornis) dan ben je bijna de hele tijd overbezorgd. Meestal gaat dat over hele gewone gebeurtenissen of activiteiten.

Lees meer

Ziektevrees

Heb je een pijntje of een vreemde moedervlek? En denk je meteen dat er iets ‘heel erg mis’ is met je lichaam? Dan heb je misschien last van ziektevrees (hypochondrie). Je denkt dan: ‘Ik heb hier zo veel last van, dat moet wel iets ernstigs zijn’.

Lees meer

Zoeken
X