Kansen op werk

Heb je je werk vanwege angst- of dwangklachten, depressie of andere psychische klachten (tijdelijk) moeten neerleggen? En wil je graag je kansen op werk vergroten en weer werken met angst of dwang? Kansen op werk begeleidt jongeren en volwassenen met een psychische kwetsbaarheid die graag weer aan het werk willen.

Waar ben jij goed in, waar word je blij van? Jouw talenten en vaardigheden zijn dé drijfveer bij het zoeken naar een leuke werkervaringsplaats en baan. Ook als je een psychische kwetsbaarheid hebt, wil je natuurlijk leuk en uitdagend werk doen dat bij je past, in een prettige omgeving. Kansen op werk begeleidt je hierbij.

Kansen op werk staat open voor individuele mensen, gemeenten en werkgevers en is een re-integratie traject werkfit van UWV.

Contacteer voor meer informatie:
Marja de Kinderen, projectleider Kansen op werk, marjadekinderen@xs4all.nl, 06-21991848

Hoe ziet het Kansen op werk traject eruit?

Bij Kansen op werk begeleiden we mensen door middel van een combinatie van een werkervaringsplaats, een training en individuele coaching.

We zoeken samen met jou naar een passende werkervaringsplaats. Een werkervaringsplaats waar je de gelegenheid hebt om (opnieuw) werkervaring op te doen en/of opnieuw te verkennen welk werk bij je past. Je werkt vaak met een opbouw van uren.

De training ‘Weer aan het werk…!’

De training ‘Weer aan het werk…!’ bestaat uit vijf bijeenkomsten en richt zich op het bouwen aan vertrouwen in eigen mogelijkheden en werk. Tijdens de training wordt steeds gereflecteerd op ervaringen op de werkervaringsplaats door het formuleren van persoonlijke leerdoelen. De training vindt plaats in een kleine groep en het fijne is dat je hier ook lotgenoten tegenkomt waarmee je ervaringen kunt uitwisselen.

Tussen de trainingsbijeenkomsten door heb je individuele coaching. Deze wordt in principe gegeven door een ervaringsdeskundige coach. Met de coach zoem je in op je persoonlijke leerdoelen en waar je tegen aan loopt op je werkervaringsplaats. De coaching vindt meestal plaats op afstand dus via telefoon, skype of facetime.

Door het aanbod van training en coaching in combinatie met ervaring opdoen op een werkervaringsplaats kun je vaak de stap naar een betaalde baan maken.

Voor welke vormen van psychische kwetsbaarheid kun je terecht bij Kansen op werk?

Kansen op werk wordt vanuit de Angst, Dwang en Fobie stichting georganiseerd . Het is echter niet alleen een traject voor mensen die last hebben van angst, dwang en fobieën. Kansen op werk is ontwikkeld voor alle mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dus ook voor mensen met bijvoorbeeld ADHD, Autisme, Bipolaire stoornis, Borderline, Burn-out, Depressie, PDD NOS, PTTS, Postnatale depressie, Psychose.

Voor het volgen van een traject Kansen op werk is vooral van belang dat je gemotiveerd bent en zelf stappen wilt gaan zetten. Je eigen kracht staat centraal.

Wat is de meerwaarde van Kansen op werk?

Kansen op werk onderscheidt zich van andere trajecten doordat het:

• kennis heeft van psychische kwetsbaarheid;
  • uitgaat van de eigen kracht van mensen;
  • lotgenotencontact biedt tijdens de training;
  • werkt met professionele ervaringsdeskundigen in de individuele coaching.

Kansen op werk als werkfit traject via UWV

Heb je nu een uitkering via het UWV? Kijk dan of een werkfit traject Kansen op werk iets voor je is. Het UWV kan jou in de gelegenheid stellen een traject te volgen als voorbereiding op re-integratie. We verwachten van je dat je dit zelf aan kunt geven bij het UWV en we helpen indien nodig hierbij. Vanaf 1 juni 2018 is Kansen op werk een werkfit traject UWV en al velen gingen je voor.

Op de werkervaringsplaats oefen je werknemersvaardigheden zoals arbeidsritme, communicatie en omgaan met collega’s. Je wordt daarbij begeleid door een werkbegeleider en een collega maatje. Op de werkervaringsplaats, maar ook tijdens de training en coaching, werk je aan het verbeteren van je persoonlijke effectiviteit, leer je werknemersvaardigheden die nodig zijn om werkfit te worden en verken je je arbeidsmarktpositie.

Kansen op werk heeft spreeklocaties in:
• Almere
• Amsterdam
• Doetinchem
• Driebergen
• Gouda
• Haarlem
• Vught

Kansen op werk is mogelijk via je gemeente, je werkgever en als privé traject

Heb je een uitkering hebben van de gemeente of is je werkgever bereid om Kansen op werk voor je te betalen dan kan dit. Een traject volgen is ook mogelijk wanneer je zelf de wens en de financiële gelegenheid hebt.

Neem contact op met de projectleider over de mogelijkheden:

Marja de Kinderen, projectleider Kansen op werk voor meer informatie. marjadekinderen@xs4all.nl
06 21991848

Samenwerking met regionale ggz cliëntenorganisaties

De Angst, Dwang en Fobie stichting is een patiëntenorganisatie die Kansen op werk heeft ontwikkeld en uitvoert in samenwerking met enkele regionale ggz cliëntenorganisaties. Enkele cliëntenorganisaties voeren Kansen op werk ook lokaal uit.

Deze regionale cliëntenorganisaties zijn:

Kansen op werk is een evidence based werkwijze

Kansen op werk is erkend door het Trimbos Instituut.

Binnen de langdurige ggz worden veel interventies uitgevoerd. Voor professionals is het aanbod lastig te overzien. Wat werkt voor welke doelgroep? Wat zijn de voorwaarden voor uitvoering? In het erkenningstraject beoordeelt een onafhankelijke commissie interventies op kwaliteit. Alleen goed onderbouwde en effectieve interventies worden opgenomen in deze databank.

De erkenningscommissie interventies langdurige ggz heeft Kansen op werk erkend als ‘Goed onderbouwd’ (niveau 1). Kansen op werk is daarmee hard op weg een evidence based werkwijze te worden. Klik hier voor meer informatie hierover.