Gezocht: deelnemers die mee willen doen naar een onderzoek over de werking van EMDR als tweede stap in de behandeling van een paniekstoornis

Voor wie
Heb je last van paniekklachten? Dan is deelname aan dit onderzoek wellicht iets voor jou.

Beschrijving
Momenteel is cognitieve gedragstherapie (CGT) en exposure de eerste keus behandeling voor een paniekstoornis. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze behandeling zeer effectief is voor deze klachten, ongeveer 75% van de mensen die met CGT behandeld wordt profiteert redelijk tot goed van deze behandeling.
Een alternatieve behandeling, die gericht is op allerlei opdringende beelden en gedachten rondom paniek, is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
Uit onderzoek is nog niet gebleken dat deze nieuwe behandelvorm werkelijk effectief is bij een paniekstoornis en dus kan dit niet als (1e keus) behandeling ingezet worden. Daarentegen, volgens de klinische praktijk is EMDR bij paniek wel degelijk effectief. Deze tegenstelling is intrigerend en vraagt om nader onderzoek. Daarom wil HSK, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, graag onderzoeken of EMDR een toegevoegde waarde heeft als 2e stap interventie bij cliënten die niet optimaal profiteren van CGT voor de paniekstoornis.

Deelname
Als je last hebt van een paniekstoornis en je w ilt graag deelnemen aan dit onderzoek dan is de eerste stap in de behandeling CGT. Als blijkt dat je onverhoopt onvoldoende opknapt na deze behandeling krijg je vervolgens een behandeling met EMDR. De behandeling bestaat uit 5 individuele zittingen van elk 90 minuten.
Om de vragen naar het effect van de behandeling en het werkingsmechanisme van de behandeling te kunnen beantwoorden zullen wij voor, tijdens en na afloop van de behandeling een gedetailleerd gesprek over je klachten hebben en je een aantal vragenlijsten voorleggen. Om na te gaan hoe het na enige tijd met je gaat zullen we je vragen 3 maanden na afloop van de behandeling weer enige vragenlijsten in te vullen.

Contactpersonen
Wanneer je besluit om mee te doen of indien je nog verdere vragen hebt kun je terecht bij dr. Maarten Merkx (Tel.: 06-82081080; of E-mail: m.merkx@hsk.nl) of dr. Katharina Meyerbröker (Tel.: 030-2539092; k.meyerbroker@uu.nl).

 

 

Zoeken
X