Faalangst = Atychifobie: gebrek aan zelfvertrouwen

Denk je vaak ‘ik kan het toch niet…’. Dat niemand op je zit te wachten? Dat je niet de prestatie kunt leveren die van je wordt verwacht? Dan heb je mogelijk faalangst: een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is een van de meest voorkomende vormen van angst. Faalangst heeft grote invloed op je leven.

Faalangst: klachten, symptomen en oorzaken

Faalangst: Klachten en symptomen

Faalangst komt bij alle leeftijden voor en heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Daardoor ontwikkel je negatieve gedachten. Zo kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Je piekert veel en daardoor worden je gedachten steeds negatiever.

Je bent bang dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van anderen (bijvoorbeeld bij een toets of examen).

In sociale situaties durf je bij faalangst bijvoorbeeld geen gesprek aan te gaan. Je bent bang dat je dichtklapt.

Oorzaken

Druk om te moeten presteren kan de oorzaak zijn van faalangst. Die druk is in onze hedendaagse maatschappij vaak zo groot, dat iemand bijvoorbeeld een ‘black-out’ krijgt. Een laag zelfbeeld hebben is ook een van de mogelijke oorzaken van faalangst.

Behandeling en medicatie

Er is geen instant-oplossing tegen faalangst. Je kunt proberen je onzekerheid te verkleinen en je zelfvertrouwen te laten groeien. Bijvoorbeeld met een onlineprogramma als Mindfulness. Als de angst echt je leven beheerst, kun je hulp zoeken bij een professionele behandelaar met cognitieve gedragstherapie.

Tips bij faalangst:

Fouten maken MOET: je leert ervan. ‘Het is beter iets te proberen en te falen, dan het nooit te proberen’.

Wees aardig voor jezelf. Wees niet te streng voor jezelf als je eens een fout maak, bloost of iets ‘’stoms’ doet.

Doe het nu. Vermijd uitstelgedrag.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees meer

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees meer

Module Omgaan met emoties Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je faalangstklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie. Normaal gesproken kost deze module €49,95. Als Vriend van de ADF stichting krijg je 20% korting. Stuur een mail naar donateurs@adfstichting.nl en vraag de kortingscode aan.

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

HELP JE MEE? Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.