Diepe hersenstimulatie (DBS)

Diepe hersenstimulatie (DBS) is een behandelmethode voor mensen met ernstige Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD), waarbij Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en verschillende soorten medicatie (inclusief antidepressiva en antipsychotica) onvoldoende effect hebben gehad. Bij DBS worden er door middel van een operatie elektroden aangebracht in specifieke hersengebieden die betrokken zijn bij dwangklachten. Hierdoor kan de hersenactiviteit worden aangepast en door het veranderen van de stroomsterkte kan worden onderzocht wat het beste effect heeft op de afname van de dwangklachten.

Sinds 2024 is DBS opgenomen in de richtlijn voor behandeling van OCD. Het is een effectieve en veilige behandeloptie welke grote positieve effecten laat zien op herstel en afname van de dwangklachten. DBS kent relatief weinig bijwerkingen. Ook wordt deze behandeling in Nederland vergoed. Bij therapieresistente dwang is DBS zeker het overwegen waard.

Actueel:
Wat vinden patiënten ervan?

De ADF stichting werkt samen met Amsterdam UMC en vele andere deelnemers, o.a. psychiaters van de UMC’s in Nederland en ervaringsdeskundigen, aan een onderzoek naar diepe hersenstimulatie (DBS) bij psychiatrische aandoeningen. Dit onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw. In november 2024 is er een vragenlijst uitgezet onder leden van de OCS-focusgroep van de ADF-stichting om te horen hoe zij tegen DBS aankijken.

Zestien mensen hebben de vragenlijst ingevuld. De meesten hebben al meer dan 10 jaar klachten die hun dagelijks leven sterk beïnvloeden. Niet iedereen had eerder gehoord van DBS. De meeste deelnemers hebben nooit met hun behandelaar over DBS gesproken. Over het algemeen zijn de deelnemers positief over de effectiviteit van de behandeling. Tegelijkertijd vinden ze DBS een ingrijpende behandeling en twijfelen ze of het iets voor hen is. Ook hebben ze zorgen over eventuele bijwerkingen. De deelnemers geven aan dat meer informatie en ervaringsverhalen kunnen helpen om een duidelijker beeld te krijgen van wat DBS precies inhoudt. Met deze inzichten willen we beter informatiemateriaal ontwikkelen voor behandelaren en patiënten. Zo kunnen we mensen die mogelijk baat hebben bij DBS beter informeren.