Depressie: Je hebt last van stemmingswisselingen en bent al langer somber

De ene dag voel je je vrolijk of goed, de volgende dag somber. Je stemming kan ‘zomaar’ veranderen. Normaal gesproken wisselt je stemming dan ook door de dag heen. Ook kan verdriet of somberheid een normale reactie zijn op een vervelende gebeurtenis, zoals een ruzie of een tegenvaller, of gewoonweg door vermoeidheid. Maar sombere gevoelens kunnen ook langer aanhouden.

Depressies kunnen veroorzaakt worden door een angst-, dwang- of posttraumatische stressstoornis (PTSS) .

Als je minstens twee weken erg somber bent, nergens zin in hebt of niet meer kunt genieten van dagelijkse dingen, heb je mogelijk een depressie. Dat is iets anders dan een ‘dipje’ en ontregelt je leven. Depressies kunnen veroorzaakt worden door een angst-, dwang- of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Anderzijds kan een langdurige periode van depressie ook leiden tot gevoelens van angst. Gevoelens van depressie gaan vaak samen met gevoelens van angst, dwang of PTSS.

Depressie: klachten, symptomen en oorzaken

Depressie: klachten, symptomen en oorzaken

Hoe weet je nu of je een depressie hebt? De twee belangrijkste symptomen zijn neerslachtige stemming en duidelijk verlies aan interesse in (bijna) alle activiteiten. Maar ook deze symptomen kunnen voorkomen:
– eetproblemen (heel veel of heel weinig eten) of verandering in gewicht;
– minder goed kunnen slapen of juist te veel slapen;
– niet tot rust kunnen komen of juist geremd zijn;
– vermoeidheid en verlies van energie;
– overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn;
– moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen;
– regelmatig denken aan de dood of zelfdoding.

Je kunt een depressie hebben als je langere tijd (meer dan twee weken) het grootste deel van de dag last hebt van somberheid, gebrek aan plezier of allebei en andere klachten uit het lijstje hierboven.
Het is niet raar of abnormaal om een depressie te hebben. In Nederland krijgt bijna 1 op de 5 volwassenen (18-64 jaar) er ooit in het leven mee te maken. Van alle psychische aandoeningen komt een depressie het meest voor. Per jaar hebben 550.000 Nederlanders er mee te maken. Inclusief jongeren en ouderen hebben naar schatting bijna 800.000 mensen een stemmingsstoornis.
De aandoening verschilt in ernst: met een lichte depressie kun je vaak gewoon doorgaan met de meeste dagelijkse dingen, bij een ernstige gaat dat gewoon niet. De gemiddelde duur van een depressieve episode is 6 maanden. Soms zijn depressies eenmalig, maar meestal komen ze terug.

Oorzaken

Een depressie ontstaat veelal door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren.

1. Biologische factoren
Erfelijkheid is de belangrijkste biologische factor. Kom de aandoening in je familie voor? Dan heb je een grotere kans om een depressie te krijgen. Want net als angststoornissen komt een stemmingsstoornis zoals depressie in de ene familie meer voor dan in de andere. Beide stoornissen overlappen. Verschillende mensen met een angststoornis hebben ook vaker een depressie, en andersom.
Hormonen, medicijnen, alcohol en drugs kunnen het ontstaan in de hand werken. Bijj sommige lichamelijke ziektes, zoals bijnierschorsafwijkingen, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten en diabetes komt een depressie vaker voor.

2. Psychische factoren
Je persoonlijke eigenschappen (ofwel psychische factoren) zijn van invloed op het al dan niet krijgen van een depressie. Deze eigenschappen heb je vaak al in je vroege jeugd ontwikkeld en zijn onderdeel van je karakter. Daardoor kunt je ze niet zo maar veranderen.
Eigenschappen die de kans verhogen dat je een depressie krijgt:
– veel piekeren;
– gebrekkig vermogen om problemen op te lossen;
– weinig zelfvertrouwen;
– onvoldoende veerkracht om verdriet en teleurstelling te verwerken;
– moeite om steun te vragen;
– negatief denken;
– perfectionisme, hoge eisen stellen aan zichzelf;
– faalangst;
– een streng geweten, dat de eigen persoon afkeurt.

3. Sociale factoren
Schokkende of verdrietige gebeurtenissen zijn de belangrijkste sociale factoren die een depressie kunnen veroorzaken. Verlies van een partner, verlies van een baan, of een ingrijpende gebeurtenis als een verhuizing kunnen leiden tot een depressie. Ook jaren na het plaatsvinden van een schokkende gebeurtenis kan een depressie ontstaan. Denk aan het verlies van een ouder in de vroege kindertijd, of wanneer je als kind lichamelijk of geestelijk bent mishandeld.

Depressie zelftest

Test jezelf

Wil je weten of er bij jou sprake is van een depressie? Doe dan de zelftest. Binnen een paar minuten weet je of je aan de kenmerken voldoet. Op internet zijn veel zelftesten beschikbaar. Hieronder staat een link naar een betrouwbare zelftest voor depressie:

PrezensQuest

Via de website http://www.prezensquest.nl van Prezens (onderdeel van GGZ inGeest, VU Medisch Centrum) kun je een korte vragenlijst invullen. Het invullen duurt ongeveer tien minuten. Op basis van de antwoorden wordt een inschatting gemaakt van de klachten en een vrijblijvend advies gegeven. Dit advies ontvang je per email of per telefoon.

Deze test is nadrukkelijk niet bedoeld voor het stellen van een diagnose, maar wel bedoeld voor het geven van zelfinzicht. De uitkomst van de test kan mogelijk aanleiding zijn om met je huisarts te gaan praten.
Aan de uitkomst van de zelftest kunnen geen rechten worden ontleend.

Behandeling en medicatie

Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dit het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je klachten. Wanneer de klachten het gevolg zijn van een angst-, dwang- of posttraumatische stressstoornis, is de ervaring dat de depressie vaak afneemt als desbetreffende stoornis behandeld wordt. Een behandeling direct gericht op de depressieve klachten is dan op zichzelf niet noodzakelijk.

Behandeling bij lichte depressie
Bij een lichte depressie kun je zelf veel doen. Enkele voorbeelden zijn:
– houd regelmaat in je leven: eet regelmatig, houd een regelmatige dagindeling aan;
– ga (meer) bewegen, bijvoorbeeld wandelen of hardlopen. Liefst drie keer per week minimaal een halfuur;
– blijf contact houden met vrienden en familie en praat over je gevoelens;
– zoek informatie over depressie, krijg inzicht in je klachten en in wat je er aan kunt doen;
– krijg meer inzicht in de relatie tussen je gedachten, gevoelens en gedrag;
– je krijgt ook inzicht door het contact met lotgenoten, omdat zij vergelijkbare dingen doormaken of hebben doorgemaakt;
– doe ontspanningsoefeningen of beoefen meditatie om meer rust in je gedachten en je lichaam te krijgen;
– vraag hulp aan je huisarts. Hij of zij kan je adviseren hoe je je depressieve klachten kunt behandelen. Bijvoorbeeld door een (online) zelfhulpcursus te volgen.

Behandeling bij ernstige depressie
Bovengenoemde maatregelen helpen soms niet voldoende. Als dat zo is, kan je huisarts je verwijzen naar een psycholoog. Er zijn dan verschillende therapievormen mogelijk. Cognitieve gedragstherapie , gedragstherapie en interpersoonlijke therapie zijn goede opties bij een depressie. Daarnaast hebben veel mensen baat bij een mindfulness training. Mindfulness leert je met aandacht in het hier en nu te leven en is vooral goed voor mensen die blijven piekeren over het verleden of tobben over de toekomst.

Medicijnen

Bij een matige of ernstige depressie kan je huisarts of andere behandelaar voorstellen een tijdje medicijnen te gebruiken. Deze medicijnen worden antidepressiva genoemd. Je behandelaar kan ook een combinatie van medicijnen en therapie adviseren. Bij mensen die vooral in de winter depressief worden kan lichttherapie soms helpen. Bij een zeer ernstige depressie die lang duurt en waarbij medicijnen en therapie niet helpen, wordt soms gekozen voor Elektro Convulsie Therapie (ECT). Let wel, meestal gaat het hierbij om een primaire depressie, waarbij geen enkele behandeling effectief was. Bij patiënten met een secundaire depressie als gevolg van een angst-, dwang- of posttraumatische stressstoornis is deze therapievorm vaak niet aan de orde.

Heb je vragen over medicijnen bij depressie, kijk dan op de onafhankelijke website Antidepressiva.nl of op de website van NedKad, het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie . Of download de Factsheet Gebruik antidepressiva tegen depressie.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees verder

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees verder

Module somberheid Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je depressieklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie. Normaal gesproken kost deze module €49,95. Als Vriend van de ADF stichting krijg je 20% korting. Stuur een mail naar donateurs@adfstichting.nl en vraag de kortingscode aan.

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

Help je mee?

Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.