Hersenstimulatie werkt langdurig tegen dwangstoornis

Een recent onderzoek aan de universiteit van Leuven bevestigt dat deep brain stimulation (DBS) een succesvolle behandeling is voor patiënten met een hardnekkige dwangstoornis. Bovendien blijken de positieve effecten langdurig. “Patiënten waarbij de hersenstimulatie vanaf het begin goede resultaten opleverde, bleken de dwangstoornis 15 jaar later nog altijd onder controle te hebben”, zegt prof. dr. Bart Nuttin, neurochirurg in het Universitair Ziekenhuis Leuven.

In de jaren ’90 werd in Leuven voor het eerst ter wereld DBS toegepast bij patiënten met een dwangstoornis. Sindsdien heeft het Leuvense team de kennis doorgegeven aan hersenchirurgen van diverse andere ziekenhuizen in Europa. Voor het huidige onderzoek werden 30 patiënten door de jaren heen gemonitord, die de behandeling bij verschillende medische centra hebben ondergaan.

Stroomstootjes in de hersenen
DBS is een behandelmethode waarbij in de hersenen elektroden worden geplaatst die continu stroomstootjes afgeven. Hiermee worden specifieke hersengebieden gestimuleerd, waardoor de dwang in veel gevallen afneemt. Nuttin: “Hersenstimulatie leidde bij de meeste patiënten tot een sterke vermindering van de symptomen.” De studie toont aan dat ook depressieve klachten van patiënten met een dwangstoornis verminderden. Bijwerkingen bleken over het algemeen mild en behandelbaar.

In de medische wereld wordt nog volop onderzocht of DBS ook kan helpen bij depressie in het algemeen en bij andere psychiatrische aandoeningen. Belangrijk hiervoor is dat goed duidelijk is welke hersengebieden bij de stoornis betrokken zijn. DBS wordt al langere tijd succesvol toegepast bij patiënten met motorische aandoeningen zoals parkinson en epilepsie.

Geschikt voor jou?
Voor mensen met een ernstige dwangstoornis kan DBS dus een optie zijn. Realiseer je wel dat het een ingrijpende en nog experimentele behandeling is. Om ervoor in aanmerking te komen, moet je aan strikte criteria voldoen. Je moet bijvoorbeeld al een behoorlijk traject aan therapieën en medicatie hebben doorlopen, zonder voldoende resultaat.

Als je de stap naar DBS overweegt, kun je dit bespreken met je psychiater. Die kan je meer vertellen over de behandeling, procedure en voorwaarden. Sommige psychiaters zijn echter nog erg huiverig voor hersenchirurgie. Heb je het idee dat de psychiater je verzoek niet serieus neemt, ga dan naar een ander voor een second opinion.

Zoeken
X