Claustrofobie = angst voor afgesloten ruimtes

Als je claustrofobie hebt, dan ben je bang voor afgesloten ruimtes waaruit je moeilijk weg kunt. In het dagelijks leven zijn er volop voorbeelden: liften, treinen, vliegtuigen, mensenmassa’s, toiletten enz. Claustrofobie is niet alleen de angst niet weg te kunnen, maar ook voor wat er kan gebeuren. ‘Wat als er brand uitbreekt in dit theater. Hoe snel kan ik dan weg zijn?’ Of ‘Wat als de lift vast komt te zitten?’ Al dat soort vragen spelen door je hoofd bij claustrofobie.

Claustrofobie: klachten, symptomen en oorzaken

Klachten en symptomen

Iedereen kan zich wel een beetje herkennen in dit soort gedachten. Maar als je claustrofobie hebt, dan is de angst die daarbij komt kijken zo erg, dat het je totaal in paniek brengt.

– Het zweet breekt je uit.

– Je begint te trillen en je hart bonst oncontroleerbaar.

– Je krijgt geen lucht en misschien ga je hyperventileren.

– Hierdoor word je duizelig en nog angstiger.

De een wil zo snel mogelijk weg, de ander bevriest volledig. In beide gevallen heeft de claustrofobie zoveel invloed op je leven dat het goed is er wat aan te doen.

Oorzaken

Het kan zijn dat je claustrofobie getriggerd is door een bepaalde traumatische gebeurtenis: misschien heb je een keer opgesloten gezeten in een defecte lift, of heeft je broertje je in je jeugd opgesloten in een kast. Dit soort situaties kunnen leiden tot claustrofobie.

Behandeling en medicatie

De meest gangbare behandeling van claustrofobie is cognitieve gedragstherapie, eventueel in combinatie met medicatie.

Bij deze therapie kijk je samen met een behandelaar waar je angsten vandaan komen en bespreek je die. In het tweede deel van de therapie leer je om te gaan met je angsten en probleemsituaties niet te vermijden.

Bij EMDR-therapie voor claustrofobie haal je de nare gebeurtenis met de traumatische beelden en gevoelens uit je jeugd terug uit je geheugen. De therapeut helpt je deze gevoelens en gedachtes vervolgens te veranderen.

Hoe wij je helpen

De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.

Telefonische hulpdienst

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Je kunt onze telefonische hulpdienst bellen op werkdagen van 09.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 0343 – 753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten.

Trainingen

In samenwerking met trainers, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen is het mogelijk om via de ADF stichting aan verschillende trainingen deel te nemen die erop gericht zijn angst- en dwangklachten te reduceren.

Lees meer

Lotgenotencontact

In een lotgenotencontactgroep praat je met anderen over je ervaringen met angst en dwang. Je luistert naar elkaars verhaal, stelt vragen, geeft advies. Er zijn twee ervaringsdeskundige begeleiders van de ADF stichting bij.

Lees meer

Module Omgaan met emoties Therapieland

Heb je het idee dat je het aankunt om zelf met je claustrofobieklachten aan de slag te gaan? Via de E-health behandelingen van Therapieland kun je thuis zelf beginnen met het aanpakken van je klachten. Bekijk de video voor meer informatie en klik op de link onder de video om je via de ADF stichting aan te melden en krijg 20% korting. Gebruik hiervoor de kortingscode: adfehealth5

Aanmelden Module Omgaan met emoties

Help ons helpen

Ons advies geven wij gratis, want iedereen moet toegang hebben tot hulp. Wij maken natuurlijk wel kosten om hulp te bieden. Financiële steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met het bieden van advies en hulp.

Daarom vragen wij je om een kleine bijdrage in de vorm van een donateurschap of een eenmalige gift.

Met deze steun kunnen we niet alleen jou helpen, maar komen wij op voor de belangen van alle mensen met angst- en/of dwangklachten.

Help je mee?

Ja, ik help helpen

Vertel ons gerust hoe je je voelt

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.