Vertel ons gerust hoe je je voelt.

Welkom bij de ADF stichting. ADF staat voor: Angst, Dwang en Fobie. Heb je klachten op dit gebied, dan kun je bij ons terecht. Voor een luisterend oor, een goed gesprek, meer informatie, wie weet handige tips om er mee om te gaan of advies over behandeling. Wij zijn er voor jou en méér dan een miljoen andere mensen in ons land die met hun angst, dwang of fobie willen omgaan. Bel gerust als je een keer met iemand wilt praten die er het nodige van af weet. Even je hart luchten? Wij staan er open voor en helpen je graag om je weg te vinden.

Atychifobie = Faalangst: gebrek aan zelfvertrouwen.

Denk je vaak ‘ik kan het toch niet…’. Dat niemand op je zit te wachten? Dat je niet de prestatie kunt leveren die van je wordt verwacht? Dan heb je mogelijk Faalangst: een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is een van de meest voorkomende vormen van angst.

Faalangst komt bij alle leeftijden voor en heeft te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Daardoor ontwikkel je negatieve gedachten. Zo kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen.

  • Je piekert veel en daardoor worden je gedachten steeds negatiever.
  • Je bent bang dat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen van anderen (bijvoorbeeld bij een toets of examen.
  • In sociale situaties durf je je bijvoorbeeld geen gesprek aan te gaan. Je bent bang dat je dichtklapt.

Faalangst kan worden veroorzaakt door druk om te moeten presteren. Die is in onze hedendaagse maatschappij vaak zo groot, dat iemand bijvoorbeeld een ‘black-out’ krijgt. Een laag zelfbeeld hebben is ook een van de mogelijke oorzaken.

Er is geen instant-oplossing tegen faalangst. Je kunt proberen je onzekerheid te verkleinen en je zelfvertrouwen te laten groeien. Bijvoorbeeld met een onlineprogramma als Mindfulness. Als de faalangst echt je leven beheerst, kun je hulp zoeken bij een professionele behandelaar die werkt met cognitieve gedragstherapie.

Faalangst: tips

  • Fouten maken MOET: je leert ervan. ‘Het is beter iets te proberen en te falen, dan het nooit te proberen’.
  • Wees aardig voor jezelf. Wees niet te streng voor jezelf als je eens een fout maak, bloost of iets ‘’stoms’ doet.
  • Doe het nu. Vermijd uitstelgedrag.

Vertel ons gerust hoe je je voelt. In de maand april kun je iedere werkdag bellen van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur met 0343-753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten. Je kunt ook langskomen. Maak dan even een afspraak. Een gesprek helpt je zeker om je mogelijkheden op een rij te zetten. Hulp vragen.

Wil je wel praten over je angst, maar weer je niet hoe?
Deze 10 tips van ervaringsdeskundigen helpen je.

Wees voorbereid en bewaak je persoonlijke grenzen. Bedenk van tevoren wat je wel en niet kwijt wil.
Kies je eigen tijd en plaats. Het is vaak makkelijker om je angst bespreekbaar te maken in een een-op-een gesprek, dan in een groep mensen.
Wees eerlijk en praat vanuit jezelf.
Noem het beestje bij de naam en draai er niet om heen.. Door je stoornis te benoemen, geef je duidelijkheid.
Als je het moeilijk vindt om je angststoornis onder woorden te brengen, kun je een angstige situatie omschrijven die iedereen zal herkennen. Bedenk dat je niet de enige bent met een angststoornis.. 1 op de 5 mensen krijgt er in zijn leven mee te maken. Je hoeft je niet te schamen.
Als je het moeilijk vindt om het juiste moment te kiezen, dan is de vraag ‘Hoe is het eigenlijk met jou?’ een kans om eerlijk te antwoorden en bijvoorbeeld te zeggen ‘Nou, eigenlijk niet zo goed, want…’. Je kunt natuurlijk alleen vertellen wat je op dat moment kwijt wilt.
Mensen hebben vaak meer begrip dan je vooraf denkt. Als jij je angst niet meer verbergt, zal je wellicht nog versteld staan van het begrip dat je krijgt.
Bedenk dat delen wederkerig is. Als jij zo moedig bent om je angst bespreekbaar te maken, dan is het voor anderen ook makkelijker om eerlijk te zijn over hun eigen psychische kwetsbaarheid.

Vertel ons gerust hoe je je voelt. Elke dag van 9.00 tot 13.30 kun je bellen: 0343-753 009. Voor een goed gesprek, advies, of alleen maar om even van je af te praten. Je kunt ook langskomen. Maak dan even een afspraak. Een gesprek helpt je zeker om je mogelijkheden op een rij te zetten. Hulp vragen.

Onze hulp kost je niets. Maar als je wilt, kun je een bijdrage geven voor de kosten die wij maken om hulp te geven aan iedereen die bij ons aanklopt. Bijvoorbeeld voor ons telefoonteam, ontmoetingen met anderen, trainingen, belangenbehartiging bij zorgverleners en het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek. Help je mee? Fantastisch: kijk hier hoe je ons helpt helpen.

Zoeken
X