AMC doet onderzoek naar de effecten van antidepressiva op het ontwikkelde brein: de ePOD studie

Binnen het Academisch Medisch Centrum (AMC) / De Bascule in Amsterdam en het Triversum in Alkmaar, is in 2011 een klinische trial van start gegaan naar de effecten van fluoxetine (antidepressiva) op de hersenen van meisjes en jong volwassen vrouwen. Deelnemers aan deze studie zullen naast een medicamenteuze behandeling, intensief begeleid worden door een psychiater / psycholoog binnen het AMC, de bascule in of het Triversum.

Wat doet fluoxetine met hersenen in ontwikkeling.
In Nederland slikken ongeveer 9000 kinderen, vooral meisjes, fluoxetine voor de behandeling van een angst of depressiestoornis, zonder dat bekend is hoe deze geneesmiddelen inwerken op jonge hersenen. Het onderzoek richt zich daarom op de vraag of er risico’s kleven aan het gebruik van antidepressiva op jonge leeftijd of juist onverwachte voordelen? Beeldvormend onderzoek in het AMC moet antwoord geven op deze vragen.

Wat houdt het onderzoek in?
De studie richt zich op meisjes van 12 t/m 14 jaar en volwassen vrouwen van 23 t/m 30 jaar met een ernstige depressie of angststoornis. Deelnemers aan beide onderzoeken zijn nog niet eerder met medicijnen behandeld en krijgen 16 weken lang fluoxetine, of een placebo (een neppil) voor geschreven. Aan het begin en na afloop van de behandeling vindt er een onderzoek plaats op het AMC. Tijdens dit onderzoek zullen er MRI-scans van de hersenen worden gemaakt, en zullen de deelnemers een aantal vragenlijsten en computertaken maken.

Meer informatie
Voor de studie worden nog proefpersonen gezocht. Meer informatie is te vinden op: www.epod-study.nl

Zoeken
X