Sinds 2005 wordt bij het UMC in Amsterdam diepe hersenstimulatie (DBS) uitgevoerd bij patiënten met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS). Sinds 2013 is DBS bewezen effectief en wordt het vergoed door de zorgverzekeraar.
Zelfs met de best beschikbare behandelingen (een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie) is er een kleine groep van patiënten met OCS (10-25%) die ernstige dwangklachten blijft houden.
De resultaten van een hersenoperatie met Deep Brain Stimulation (DBS) bij mensen met een dwangstoornis blijken net zo veelbelovend als die voor parkinsonpatiënten. Bij ruim 60% van de mensen met een ernstige dwangstoornis die met DBS werden behandeld, namen hun klachten blijvend af. Ondanks deze goede resultaten is de behandeling met Deep Brain Stimulation wereldwijd bij slechts 300 patiënten uitgevoerd. Terwijl de ingreep technisch gezien hetzelfde is als bij parkinsonpatiënten waar DBS al 300.000 keer is toegepast.
Op 22 november 2023 organiseert de ADF stichting in samenwerking met het Amsterdam UMC een thema-avond over DBS, om mensen meer bekend te maken met deze effectieve behandeling. Deze avond is bedoeld voor mensen met dwangklachten en hun naasten. Het is zeker ook een interessante avond voor hulpverleners en huisartsen.
Tijdens deze thema-avond gaan we in gesprek met Roel Mocking, psychiater en onderzoeker bij het Amsterdam UMC, en Bart de Beurs, ervaringsdeskundige met DBS. We zullen het onder andere hebben over de volgende onderwerpen:
- Wat is DBS?
- Hoe werkt het?
- Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
- Wanneer kom ik wel of juist niet voor DBS in aanmerking?
Tijdens de thema-avond is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen. De thema-avond zal worden opgenomen, dus kan je hem later eventueel terugkijken. Deelnemen kan ook anoniem.
Wil je meedoen met de thema-avond over DBS? Schrijf je dan HIER in.
Kosten: €5. De thema-avond is gratis voor Vrienden van ADF.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!